Op 8 juni 2023 zijn op het FleXevent de awards uitgereikt voor de snelste groeiers in de flexbranche in 2022. In de omzetklasse tot € 20 – 50 miljoen was Maqqie de winnaar. Ook vorig jaar nam Maqqie al een award in ontvangst als FlexTopGroeier. In gesprek met Annet Maseland vertelt oprichter Pieter Jacob Leenman waar dit succes vandaan komt.
Maqqie maakt zich op voor een nieuwe groeispurt. Uiteindelijk doel van oprichter Pieter Jacob Leenman: de hele arbeidsmarkt naar het digitale tijdperk trekken.
De snelle groei van Maqqie begon, zoals zoveel succesverhalen, op een zolderkamer. In alle stilte bouwde oprichter Pieter Jacob Leenman de eerste jaren aan een arbeidsplatform à la Spotify, ‘waar binnen een aantal minuten elke willekeurige samenwerking tot stand komt en waar contracten uitrollen, compliant met alle wet- en regelgeving, voor elk type contract of cao’. Dat platformisering van de arbeidsmarkt op die manier nog niet eerder van de grond kwam, ligt aan de complexiteit van de arbeidsmarkt, legt Leenman uit. “En precies dat is ons unique selling point. Wij hebben die complexiteit terug weten te brengen tot code – een geautomatiseerd, eenvoudig proces.” Vorig jaar speelde het bedrijf zich in de kijker door met gigantische groeicijfers te komen. De omzet groeide met 309% naar 13,5 miljoen in 2021 en dit jaar verder naar 34 miljoen. Maqqie komt dit jaar niet alleen met stip binnen in een hogere omzetcategorie, het eindigt er opnieuw op de eerste plek.
Maqqie: Geen klassiek uitzendbureau
Mqqie is geen uitzendbureau in de klassieke zin van het woord maar een geautomatiseerd platform dat vraag en aanbod van werk samenbrengt. Het vraagt een commissie per succesvolle werkopdracht (7%). Aan de voorkant is het platform een open marktplaats, met profielen van bedrijven en kandidaten. Partijen kunnen rechtstreeks met elkaar schakelen. Na een match verloopt de hele juridische en administratieve afhandeling via de app, er komt geen mensenhand meer aan te pas. Het platform bepaalt automatisch wat het minimumtarief is en berekent brutoloon, werkgeverslasten, vakantiegeld, pensioen en premies. Er rolt een contract uit, conform cao en wet- en regelgeving
Vertraagde groei
Toch lag de lat aanvankelijk nóg hoger. Voor dit jaar stond een omzet van 60 miljoen als ‘stip’. Het werd uiteindelijk ongeveer de helft. “Als ondernemer moet je een ambitie durven uitspreken”, zegt Leenman nuchter. Die 60 miljoen staat nu als doelstelling voor 2023. De vertraagde groei wijt Leenman aan de omschakeling naar een meer product- of datagedreven organisatie. Maqqie groeit niet alleen snel, het verandert ook snel. “Een groot deel van de groei afgelopen jaren ging nog op de klassieke manier. In een sales-led organisatie stap je in je auto op zoek naar handel en probeer je klanten te overtuigen. Maar dat is niet schaalbaar. Deze groei volhouden kan alleen door veel meer met het product zelf, het platform, waar te maken. We investeren continu in het verbeteren van de gebruikerservaring en customer succes-processen, zodat transacties vanzelf gaan en het product zichzelf verkoopt.” “Verandering doet soms pijn. Niet iedereen wil of kan daarin mee”, vertelt Leenman. “Zo hebben we vorig jaar afscheid moeten nemen van de commercieel directeur. Dat kost tijd. Nu staat de organisatie weer strak en kunnen we verder groeien.”
Vastigheid in flex
Kansen ziet Leenman overal. Als de politiek flex wil indammen en meer vastigheid in arbeidsrelaties zoekt, ziet hij dat als een kans. “Het ontbreekt in de plannen van minister Van Gennip aan een ambitieuze visie op de toekomst van werk en de rol die technologie daarin kan spelen. Wij willen graag dat vaste contract bieden dat de minister zo graag ziet. Maar dan op een andere manier. Daar komt onze droom om de hoek zoals die al jaren staat. Mensen werk en inkomenszekerheid garanderen vanuit de markt, maar dan niet vanuit een enkelvoudige baan of bepaalde contractvorm. De herdefinitie van flex noemen wij dat.” Die droom is echter nog jaren weg. Het zijn telkens kleine stapjes in de goede richting die Maqqie zet. “Wat we concreet in petto hebben voor dit jaar, zijn werkgeverscollectieven. Werkgevers in een bepaalde branche of regio faciliteren we met een afgesloten deel van ons platform. Een aantal werkgevers zijn samen opdrachtgever en kunnen dat vaste contract aanbieden. Ze poolen de werknemers met elkaar. En zo creëren ze met elkaar wendbaarheid en flexibiliteit.”
Elk type contract
Het platform organiseert het hele plan- en poolmanagement en afwikkeling van de transactie voor elk type contract of cao. En levert alle tools om zo’n pool te organiseren. Medio dit jaar wil Maqqie één of twee van dit soort initiatieven opgezet hebben, vervolgt Leenman. Waarschijnlijk in de logistieke dienstverlening. “Zorg en onderwijs zijn ook branches een hoek waar dit snel kan gaan vliegen. Daar is behoorlijke schaarste.” Op de vraag of er in die markt van onderwijs nog wel plek is, zegt Leenman: “Zeker. De markt wordt gedomineerd door klassieke intermediairs die megabedragen rekenen. Dat is wat anders dan wat wij doen, een pool faciliteren of een techniek om dat met elkaar te organiseren.”
Skills-based matching
Een ander puzzelstukje in de digitale arbeidsmarkt en de invulling van werk en inkomenszekerheid zoals Leenman dat schetst, is skills-based matching. Daarmee kan iemand bijvoorbeeld de transitie maken van de zorg naar de hospitality-branche of onvermoede talenten naar boven halen. Leenman: “Wij hebben niet de ambitie om dat allemaal zelf uit te vinden. Het gaat om het slim koppelen met andere innovaties. Er zijn andere partijen als Techwolf en Google AI die hier al heel ver mee zijn. Daar experimenteren we volop mee.”
Inkomenszekerheid
Een platform, werkgevers die samen een flexpool opzetten, skills-matched matching. “Onze kracht is om al die puzzelstukjes in elkaar te passen”, zegt Leenman. “Ons grotere doel is de arbeidsmarkt volledig digitaliseren. Eén open platform waar vraag en aanbod samenkomen.” Leenman praat er vol vuur over: “Voor de maatschappij heeft het zoveel meerwaarde. Er ontstaat een betere allocatie. Kandidaten krijgen meer perspectief, kunnen makkelijker de stap zetten naar een nieuwe job. En wij als markt kunnen met elkaar die inkomenszekerheid bieden, waar de overheid dat niet voor elkaar krijgt.” Werkgevers zijn daar nog niet helemaal aan toe. “Daar wringt nog een stukje vertrouwen. Klassieke uitzenders en werkgevers zijn heel zuinig op ‘hun mensen’. Ze zijn huiverig om personeel te delen uit angst dat het ze uiteindelijk geld gaat kosten. Daar moeten we met elkaar doorheen. We zullen moeten vertrouwen op de technologie. Dat de plek die iemand achterlaat wordt opgevuld door iemand die het werk minstens zo goed kan. Uiteindelijk is de bankzitter van de één goud voor de ander.”
Gedeeld werkgeverschap
Toch bespeurt Leenman al best veel interesse in gedeeld werkgeverschap, zeker als het gaat om het samen organiseren van de flexschil. “Over vijftien jaar heeft niemand meer een eigen payroll. Als je een bedrijf start, steek je een stekker in de digitale arbeidsmarkt en de technologie regelt alles. Van de juiste mensen vinden tot de hele afhandeling van de transactie eromheen. En als je bent uitgespeeld bij bedrijf A wacht je weer een volgende klus.”
Bekijk hieronder de beelden van de uitreiking van de award.