Wie op zoek is naar een goede schilder, timmerman of stucadoor, gaat nu vooral te rade bij vrienden die net een klus hebben laten uitvoeren. Over een aantal maanden komt er een keurmerk voor zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) in de bouw dat daarbij een handje kan helpen.
Het is een initiatief van FNV ZBo, de FNV-bond voor zzp’ers in de bouw. Een keurmerk werkt naar twee kanten toe. Het geeft de opdrachtgever de zekerheid dat hij een vakman inhuurt en de zpp’er kan zich ermee onderscheiden, zegt voorzitter Charles Verhoef . Een zzp’er met keurmerk kan dan beter concurreren op kwaliteit en dienstverlening. Nu wordt vooral op prijs geconcurreerd.
Gemiddeld rekent de zzp’er in de bouw een uurloon van 29 tot 30 euro (exclusief btw), bleek eerder deze maand uit een enquête van het Economisch Instituut voor de Bouw. Ook omdat een zpp’er vaak veel uren maakt, verdient hij daarmee volgens het EIB een goede boterham.
Verhoef is het daar niet mee eens. Ook de zzp’er moet geld opzij kunnen zetten voor zijn pensioen en een arbeidsongeschiktheidsverzekering kunnen betalen, stelt hij . Dat kost volgens berekeningen van de vakbond zo’n 10.000 euro per jaar. Als je dat ook meeneemt, dan moet een zzp’er 50 euro per uur rekenen om een inkomen te verdienen dat vergelijkbaar is met dat van een vakman in loondienst.
Bang dat de zzp’er zich dan uit de markt prijst, is Verhoef niet. ,,Mensen zijn ook bereid dat te betalen als zij hun auto naar de garage brengen; waarom dan niet voor een goede timmerman?”, vraagt hij. ,,Wie zijn auto voor de vakantie nog even wil laten nakijken, wil dat dat goed wordt gedaan en let niet alleen op de prijs.”
Puur op prijs gaan Nederlandse vaklieden het afleggen, denkt Verhoef. Zij kunnen niet op tegen de tarieven van nog geen 20 euro per uur die zzp’ers uit bijvoorbeeld Polen rekenen. "Daarmee kan je geen boterham verdienen en belasting afdragen."
De vakbondsman beseft dat de komst van zzp’ers uit Polen en andere nieuwe EU-leden niet tegen te houden is. Maar de komst van schijnzelfstandigen uit Oost-Europa moet wel worden aangepakt, vindt hij. "FNV ZBo krijgt nog te vaak signalen dat Oost-Europeanen via via bij de Kamer van Koophandel zijn ingeschreven, terwijl zij in feite gewoon als uitzendkracht werken en dan nog eens tegen een schijntje."
Uit een peiling die onlangs is gehouden onder de ruim achtduizend leden van FNV ZBo, blijkt dat er een toenemende behoefte bestaat aan een keurmerk voor zelfstandigen in de bouw. Ongeveer 30 procent is er voor. Verhoef vindt dat redelijk veel.
De bond gaat met een aantal leden uitwerken aan welke eisen een zzp’er zou moeten voldoen om het keurmerk te krijgen. Ook heeft FNV ZBo inmiddels contact opgenomen met de Consumentenbond omdat de vakbond ook de particuliere opdrachtgever erbij wil betrekken. Om diezelfde reden wil de bond ook Vereniging Eigen Huis benaderen. Het idee is om bij het keurmerk ook een geschillencommissie in het leven te roepen.