Champignonteler verdacht van uitbuiting werknemers

0

De Arbeidsinspectie verdenkt een Gelders champignonbedrijf onder meer van onderbetaling, het illegaal aan het werk zetten van vreemdelingen en te lange werktijden voor het personeel.

De Belastingdienst stelt een boekenonderzoek in en de gemeente bekijkt de huisvesting.

Interventieteam
Dit is het resultaat van een controle van het interventieteam Champignons gisteren op diverse locaties van het Gelders champignonteeltbedrijf. In het team werken onder leiding van de Arbeidsinspectie verschillende overheidsdiensten samen.

Drie euro per uur
De Arbeidsinspectie vermoedt dat het bedrijf meer dan zeventig Bulgaarse werknemers illegaal aan het werk heeft. Meerdere werknemers hebben gisteren verklaard dat zij drie euro netto per uur verdienen en lange werkdagen maken, ook in het weekeinde. Ook klaagden zij over de huisvesting. Zij zeiden met zes personen op een kamer te slapen. De zaak doet sterk denken aan die van de aspergeteelster die eerder deze maand tot 2,5 jaar cel is veroordeeld.

Gif
De Arbeidsinspectie vermoedt verder dat de betrokken teler zijn werknemers zonder bescherming met giftige bestrijdingsmiddelen liet werken.

Oneerlijke concurrentie
Uit inspecties bij champignonkwekerijen en uitzendbureaus in 2009 bleek er veel mis te zijn. Dat leidde tot boetes en naheffingen van de Arbeidsinspectie en Belastingdienst. Deze bevindingen waren aanleiding om opnieuw met een interventieteam op pad te gaan. Het team wil oneerlijke concurrentie tussen telers tegengaan. Een ander doel is te voorkomen dat reguliere werknemers worden verdrongen door mensen die geen recht hebben om in Nederland te werken.

Lees ook:
Aspergeteelster 2,5 jaar cel in voor uitbuiting

 

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer