Curator heeft ‘vraagtekens’ bij doorstart Brinkhof als Kosinus

0

De failliet verklaarde uitzendgroep Brinkhof maakt een doorstart als Kosinus Personeelsdiensten. De curator heeft echter enkele vraagtekens bij de gang van zaken.

De doorstart van uitzendgroep Brinkhof als Kosinus Personeelsdiensten werd in een persbericht op 4 juni aangekondigd, terwijl het bedrijf pas op 9 juni failliet is verklaard. "Normaal gesproken gaan zulke zaken in overleg met de curator", zegt curator Theo Verhoeven, die niet op de hoogte was van de geplande doorstart. De curator stelt de waarde vast van de onderdelen van het failliete bedrijf, en het doorstartende bedrijf betaalt een bedrag voor het overnemen van de gewenste onderdelen zoals naam en klantenbestand. Uit de opbrengst van de verkoop worden de crediteuren betaald.

In de boeken van Brinkhof is wel de waarde van de onderdelen opgenomen, maar die is niet bepaald door de curator. "Ik heb toch de indruk dat de crediteuren misschien benadeeld zijn", zegt Verhoeven. "Maar ik kan het natuurlijk verkeerd zien. Ik hoor graag de uitleg." Binnenkort overlegt de curator met de directie, tot dat moment doet hij geen verdere uitspraken. Directeur Gerrit Brunsveld van het vroegere Brinkhof en het huidige Kosinus reageerde niet op verzoeken om contact op te nemen.

Uitzendgroep Brinkhof is slachtoffer geworden van de wereldwijde financiële crisis. De groep, die zowel in Nederland als Duitsland actief is, had volgens de gegevens van de curator in 2008 nog een omzet van 80 tot 85 miljoen euro. Maar in 2009 zagen de Duitse banken, die het bedrijf financierden, zich genoodzaakt staatssteun aan te nemen. Zij moesten de eigen middelen op orde te brengen. Het verstrekken van leningen aan derden zoals Brinkhof kwam daarbij in het gedrang. Uiteindelijk heeft de uitzendgroep de Duitse vestigingen aan de banken overgedragen en met de Nederlandse vestigingen een doorstart gemaakt onder de naam Kosinus Personeelsdiensten.

Over Auteur

Reageer