De kunst van het vasthouden

0

Met de krapte op de arbeidsmarkt gaat alle aandacht uit naar het werven van nieuwe medewerkers. Begrijpelijk, maar het behoud van het huidige personeelsbestand zou minstens net zoveel aandacht moeten vragen. “Sterker nog, als je een aantrekkelijke werkgever bent voor je bestaande medewerkers, dan ben je ook aantrekkelijk voor sollicitanten”, zo stelt Frank van Gool (CEO OTTO Work Force) in zijn column voor Flexmarkt.

‘Uit onderzoek blijkt dat salarisverhoging maar een kortstondig effect heeft op de motivatie en inzet van het personeel. Het krijgen van verantwoordelijkheid en het je gewaardeerd voelen zijn veel efficiëntere stimulansen. Al ruim 20 jaar mag ik leiding geven aan ons snelgroeiende bedrijf en in die periode heb ikzelf ook een flinke groeispurt doorgemaakt. In de eerste jaren hield ik de teugels stevig in handen, maar gaandeweg kwam ik tot de ontdekking dat het niet om de teugels gaat, maar om vleugels. Medewerkers moeten zich kunnen ontwikkelen, moeten initiatief kunnen nemen, verantwoordelijkheid pakken en eigenaar worden van hun taak of project. Naarmate het bedrijf groeit wordt de kunst van het loslaten belangrijker. Dan komt het aan op aansturen, stimuleren en vooral richting geven, Het woord directeur komt niet voor niets van directie, richting dus.

Maar tegelijk heb je als leidinggevende een samenbindende rol. Waar staan wij als bedrijf voor, hoe staan wij in de samenleving en wat dragen wij uit? Dat corporate DNA is een ontzettend belangrijk bindmiddel en daar stuur ik dan ook voortdurend op vanuit mijn rol als leidinggevende. Hoe groter de organisatie wordt, hoe belangrijker het is dat iedereen zich kan identificeren met het bedrijf. Als ‘Shell Helpt’ de corporate boodschap is, hoop ik dat alle medewerkers een petje op hebben met hun naam: Jan Helpt, Els helpt, Ahmed helpt.

En als wij van OTTO Work Force zeggen ‘we take care of our people’ dan is het onze uitdaging dat al onze stafmedewerkers zich daadwerkelijk inzetten om de 25.000 hardwerkkende arbeidsmigranten die ons zijn toevertrouwd fatsoenlijk te behandelen. Het zijn mensen zoals u en ik en die verdienen goed werk, goede beloning, goede huisvesting en goede zorg. Punt uit. Van dat corporate DNA moet iedereen zo doordrongen zijn dat wij dat ook terugzien in de beoordeling van onze flexmedewerkers. We moeten het niet alleen zeggen en doen, maar het moet ook uit de reacties, evaluaties en onderzoeken blijken.

Mensen willen werken voor bedrijven of organisaties die tot de verbeelding spreken, die ergens voor staan. Als je een aantrekkelijke werkgever wil zijn dan moet je niet aan de buitenkant beginnen. Het gaat niet om gelikte advertenties of om de aanlokkelijkste arbeidsvoorwaarden. Het begint aan de binnenkant, bij de vraag hoe aantrekkelijk je bent en blijft voor je huidige personeelsbestand. De kunst van het vasthouden heeft te maken met richting geven, verantwoordelijkheid laten nemen en sturen op het samenbindend effect van het DNA van het bedrijf.’

Dit is een bijdrage van Frank van Gool (CEO OTTO Work Force) voor Flexmarkt.

 

Met Flexmarkt pro heb je exclusief toegang tot:
✅ verdiepende en analyserende artikelen
✅ de verzuim- en transitietool
✅ handige voorbeelddocumenten, zoals de oproep – en vaststellingsovereenkomst
✅ antwoord op tientallen juridische flexvragen
✅ Flexmarkt magazine: het laatste nummer en archief
Waar nodig is deze informatie juridisch getoetst door onze arbeidsrechtadvocaten.

Abonneer je hier op Flexmarkt Pro (nu eerste maand 1 euro)

 

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer