De laatste ontwikkelingen weten rondom WTTA? Kom dan naar het FlexForward event

0

Wil jij op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen van wet- en regelgeving rond flexwerk, de ins- en outs weten van vernieuwende mogelijkheden op gebied van ChatGPT en AI en praktische toepassingen leren voor jouw vak? Kom dan naar het FlexForward event op 15 oktober 2024.

Julisa Fereijra-Phelipa en Arjan Boer zullen je meenemen in de wereld van het WTTA-stelsel. Ben jij er al mee bezig of zie je door de bomen het bos niet meer?

De wet

Met het wetsvoorstel Toelating terbeschikkingstelling van arbeidskrachten (Wtta) komt er een toelatingsstelsel voor uitzendbureaus en andere bedrijven die arbeidskrachten ter beschikking stellen. De Wtta heeft als doel uitzendbureaus beter te reguleren, door oneerlijke praktijken te straffen en betrouwbare uitzendbureaus juist ruimte te geven. De wet streeft naar het versterken van de positie van de arbeidsmigrant en te zorgen voor een eerlijke concurrentie binnen de sector.

Op 1 januari 2026 zal de wet in werking treden, maar vanaf 1 januari 2027 zal deze pas gehandhaafd worden. Dit geeft uitzendbureaus nog tijd om zich voor te bereiden op de wet.

Lees ook: ‘Voorkom administratieve rompslomp bij inhuren zzp’ers’

Nieuwe verplichtingen en regels

Dat deze wet impact heeft op uitzendbureaus, is een ding dat zeker is. In het nieuwe stelsel mogen uitzendbureaus alleen op de markt opereren als zij toegelaten zijn. Er zijn namelijk een aantal eisen waaraan je moet voldoen en stappen die je moet doorlopen om te voldoen.

SNA-certificaat

Het SNA-certificaat, uitgegeven door Stichting Normering Arbeid, toont aan dat jouw uitzendbureau voldoet aan alle wettelijke verplichtingen en richtlijnen voor het uitzenden van personeel. Door dit certificaat aan te vragen kan je veel moeite en tijd besparen, omdat dit bij de eerste toelating gebruikt kan worden in plaats van een nieuw inspectierapport. Zorg wel dat je voor 1 juli 2026 in het bezit bent van dit SNA-certificaat.

Waarborgsom van 100.000 euro

Een van de opvallendste vereisten is het betalen van een waarborgsom van 100.000 euro. Dit bedrag figureert als financiële zekerheid en zorgt ervoor dat alleen serieuze en financieel stabiele bedrijven actief blijven in de uitzendbranche. Heb je vier jaar voldaan aan de regels, dan krijg je je waarborgsom terug. Daarnaast is het mogelijk om gebruik te maken van een overgangsregeling, dan hoef je deze waarborgsom niet te betalen. Dit kan je doen wanneer je vier jaar onafgebroken uitzendkrachten hebt uitgeleend en je voldoet aan de voorwaarden.

Verklaring Omtrent Gedrag

Om de toelating rond te krijgen, moet je een VOG voor je bedrijf krijgen. Dit laat zien dat er geen strafbare feiten zijn gepleegd en jouw uitzendbureau te vertrouwen is.

Administratie

Het is belangrijk om -op tijd- te voldoen aan de nieuwe Wtta-normen. Zorg dat je je administratie op orde hebt en alle benodigde documenten kunt aanleveren.

FlexForward event

Op 15 oktober zullen Julisa Fereijra-Phelipa en Arjan Boer je meenemen in de wereld van het Wtta-stelsel. Julisa Fereijra-Phelipa is directeur van Normec VRO en Arjan Boer is daar werkzaam als technisch manager en inspecteur.

Normec VRO speelt een cruciale rol bij de ontwikkeling van het Wtta-stelsel. Zij werken nauw samen met het kwartiermakersteam van de Toelatende Instantie en hebben samen hier drie gespecialiseerde werkgroepen voor opgezet.

Wat zijn de laatste ontwikkelingen binnen het nieuwe stelsel, wat is het inspectieproces en waar moet je op letten tijdens de overgangsperiode? Al deze vragen én meer zullen ze beantwoorden tijdens hun presentatie op het FlexForward event.

Meld je nu hier aan, met korting t/m 20 september.

Over Auteur

Redacteur Flexmarkt

Reageer