Was Unit U vorig jaar nog de snelste groeier in het laagste omzetsegement in de Flexmarkt Omzetranglijst, dit jaar groeit het detacheringsbedrijf het hardst in het segment erboven. In voetbaltermen zou je kunnen spreken van ‘promotie’.
Tekst: Annet Maseland en Marco Hendrikse
Vorig jaar ontving Unit U de award voor snelste groeier in het omzetsegment tot 20 miljoen. Ten opzichte van 2021 werd toen een omzetgroei van maar liefst 267 procent gerealiseerd. Dit jaar is de groei minder uitbundig, maar nog altijd zeer indrukwekkend: 79,4 procent. Daarmee is Unit U wederom de grootste groeier (in procenten) in zijn omzetklasse, deze keer die van 20-50 miljoen euro.
Detacheringsbedrijf Unit U ging in 2020 van start. Robert Samson en Bas Lissenberg waren ex-collega’s en hadden flink wat jaren ervaring als detacheerders in de petrochemie. Ze deden zaken met bedrijven als Shell, BP, Lyondell en Exxon en de toeleveranciers daarvan. Na het vertrek bij hun werkgever in 2018 groeide de droom van een eigen detacheringsbedrijf. Dat werd Unit U. Waar de naam voor staat, is “een beetje corny”, aldus Lissenberg: “U staat centraal.” En dat komt volledig terug in de visie van het bedrijf.
Mensgericht
Die visie valt in één woord te omschrijven als mensgericht. “De markt waarin wij opereren is vrij competitief en euro-gedreven. Het draait veelal om verkoop, winstmarges en bonussen. De mens zelf wordt nogal eens vergeten.” Dat kan heel anders, vonden Samsom en Lissenberg. Terwijl de wereld om hen heen vol inzet op marketing automation en contentmarketing die bezoekers automatisch laat landen, gooit Unit U het vanaf dag één over een totaal andere boeg. “We posten geen jobs op internet, we doen alles op basis van persoonlijke benadering”.
Tij zit mee
Het eerste anderhalf jaar stortten de twee oprichters zich op het leggen van de fundering van hun bedrijf. Dat betekende “bellen, bellen, bellen” op basis van hun LinkedIn-netwerken en systemen inrichten. Daarna kwam er een golf aan opdrachten binnen en steeg de omzet rap. Van 4,5 miljoen in 2021 naar 16,5 miljoen in 2022 en vervolgens naar 29,6 miljoen in 2023.
Hoe is deze – wederom – snelle groei te verklaren? Lissenberg: “Het klinkt afgezaagd, maar meer van hetzelfde. Het tij zit mee. We zitten midden in een energietransitie. Opdrachtgevers bouwen nieuwe fabrieken voor biobrandstoffen, investeren in CO2-reductie, waterstof, groene ammoniak. Het investeringsniveau is gigantisch en de vraag naar technisch opgeleide mensen is enorm. De vraag naar deze specialisten zal de komende tien, twintig jaar zeker nog aanhouden.
“Zodra we een nieuwe opdrachtgever hebben, zit daar weer een nieuwe medewerker van ons als ambassadeur. Die draagt weer anderen aan, zodat onze share of wallet bij opdrachtgevers steeds toeneemt. Wij gaan echt voor langdurige samenwerking. Dan maar wat minder marge. We bouwen een goede naam op en dat zorgt voor een vliegwieleffect.”
Ouderwets?
Zich zo snel invechten in een markt, kun je dat disruptief noemen? Samson vindt van wel. “Meestal praat je bij disruptief over digitalisering en de nieuwe, platformgedreven economie. Wat wij doen is misschien een beetje ouderwets. Het is dienstverlening door persoonlijke aandacht, op een volledig transparante wijze.” “Ouderwets wordt weer nieuwerwets”, vult Lissenberg aan.
Ambassadeurs
“Moet je nagaan”, vervolgt Lissenberg enthousiast, ”we hebben nu 300 gedetacheerden. Dat zijn 600 ogen en oren. Die zien en horen van alles, wat wij vervolgens weer te horen krijgen. Ze benaderen proactief mensen, die dan met ons komen praten. Daar kan echt geen marketingcampagne tegenop! Kandidaten blijven echt graag bij ons. We verliezen nauwelijks mensen. Er komen juist vooral mensen bij. En onze opdrachtgevers zien alleen maar tevreden mensen. Een gelukkige medewerker maakt een gelukkige klant.”
9,2 in medewerkertevredenheidsonderzoek
Samson benadrukt dat de medewerker centraal stellen voor hen geen lege reclamehuls is. “We scoorden zowel vorig jaar als dit jaar een 9,2 in het medewerkerstevredenheidsonderzoek. Dat verklaart eigenlijk alles.” Hun visie trekken ze ook door naar de interne medewerkers. “We hebben hier geen directeuren en er is geen groeidoelstelling, alleen een verwachting. Onze recruitmentconsultants mogen daarbij in alle vrijheid hun werk inrichten. Ze krijgen geen targets voor aantallen plaatsingen of calls opgelegd en worden niet gepusht door bonussystemen. Als iemand een hele dag naar een projectlocatie wil om te praten met medewerkers die daar voor ons werken, is dat prima.”
Uitbreiding naar Antwerpen
Vorig jaar gaf Lissenberg aan dat de regio Antwerpen met de haven lonkt. Hoe staat het daar nu mee? Volgens Lissenberg zijn de plannen om in die regio aan de slag te gaan er nog steeds. “Maar we hebben er gewoonweg nog geen tijd en focus voor. In Nederland is nog zoveel te winnen voor ons. Hoe dan ook zijn we zeer geïnteresseerd in de Belgische markt. We moeten ons dan echt vrij gaan maken om richting Antwerpen te gaan. Dat zal dan wel met Belgische medewerkers moeten, want Nederlanders zijn gewoonweg te direct voor Belgen. We moeten een goede manager vinden die een selfsupporting organisatie opzet. Dat houden we dan wel een beetje in de gaten vanuit Dordrecht, maar het moet als een zelfstandige unit kunnen draaien.”
Unit U: Alles op basis van persoonlijke benadering
Unit U is opgericht in 2020 door Robert Samson en Bas Lissenberg, beiden met een jarenlange ervaring in de procesindustrie. Het bedrijf levert technische kennis en capaciteit ter ondersteuning van projecten. Het bedrijf telt tien eigen medewerkers en detacheert inmiddels driehonderd professionals mbo+ door de hele keten van de procesindustrie op het gebied van constructie, veiligheid, inspectie en project controls. Opdrachtgevers zijn asset owners, engineeringbedrijven en contractoren.
Back- en midoffice professionaliseren
“We gaan dit jaar vooral de back- en midoffice professionaliseren. Daar hebben we recentelijk een nieuw systeem voor aangeschaft. Daarnaast hebben we net vier goede junior collega’s aangenomen. Die gaan we inwerken en klaarstomen voor het grote werk. En als we de kans krijgen, steken we dus de grens over en openen we een kantoor in Antwerpen. Al met al hebben we dit jaar een groeiverwachting van 35 tot 40 procent. Een gezonde groei dus.”
Hoofdlijnenakkoord
Dan komt het gesprek nog even op het hoofdlijnenakkoord dat het aanstaande kabinet presenteerde. Lissenberg geeft aan daar neutraal in te staan. “De grote jongens, zoals Shell en Exxon, hebben een wereldwijde strategie. Die worden hier niet door geraakt. En de energietransitie gaat gewoon door. Dat is gunstig voor ons. De plannen om flex te ontmoedigen, daar heb ik meer moeite mee. Hoewel dat al tijden geroepen wordt, dus ik moet het nog maar zien.” Lissenberg haast zich vervolgens te zeggen dat ze “óók gewoon mensen in vaste dienst hebben, hoor. Maar ik wacht even af wat ze met flex gaan doen.”