Driekwart uitzendbureaus honoreert discriminatie

9

Uit recent onderzoek blijkt dat meer dan driekwart van de uitzendbureaus zich schuldig maakt aan discriminatie, aldus de Volkskrant vandaag. De Commissie Gelijke Behandeling, de ABU en de NBBU zijn geschokt.

De sociologen Evelien Loeters en Anne Backer (Vrije Universiteit) hebben heel gericht onderzoek gedaan naar discriminatie in de uitzendbranche. De onderzoekers deden zich voor als eigenaars van een callcenterbedrijf en belden 187 uitzendbureaus met de vraag of ze uitzendkrachten konden leveren.

‘Ik wil geen Marokkanen, Turken of Surinamers’
Ze gaven bij elk telefoongesprek steeds één voorwaarde aan met dezelfde zin: “’Ik vind het een beetje vervelend om te vragen, maar ik wil liever geen Marokkanen,Turken of Surinamers, ook al spreken zij prima Nederlands, dat wil ik niet”.

Tegen beter weten in
Het bleek dat in ruim driekwart van de gevallen dit verzoek werd ingewilligd. Wrang is dat 1 op de 7 uitzendbureaus aangaf dat discriminatie bij wet verboden is, maar dat ze het verzoek toch zouden honoreren. In 13 van de 187 gevallen, zo schrijft de Volkskrant, kwamen uitzendbureaus met het voorstel om een namenlijst beschikbaar te stellen. Loeters en Backer konden dan zelf de allochtoon klinkende namen schrappen. Ze hebben deze 13 gevallen niet opgeteld bij de gevallen van discriminatie.

Vergelijkbaar onderzoek
In 1991 is een vergelijkbaar onderzoek gedaan. Toen bleek 94 procent van de (134) uitzendbureaus discriminerende verzoeken te honoreren.

Commissie Gelijke Behandeling
“We wisten wel dat het meerdere keren voorkomt,” zegt ondervoorzitter Piet van Geel van de Commissie Gelijke Behandeling in een interview met de Volkskrant. Zo ontving de commissie een klacht over een uitzendbureau dat het verzoek ‘ik wil een Kaas’ honoreerde. Van Geel is echter verbijsterd door de omvang van het vergrijp, zoals die uit dit onderzoek naar voren komt.

ABU en NBBU
De brancheorganisaties ABU en NBBU zeggen ook geschrokken te zijn van het onderzoek, mede omdat blijkt dat er geen verschil in discriminatie blijkt tussen aangesloten uitzenbureaus of niet aangesloten bureaus. De ABU en NBBU beloven beterschap en gaan hun leden extra voorlichting bieden.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

9 reacties

 1. Kutmarokkaan op

  Wie betaalt bepaald inderdaad,maar de kaas is (helaas) van nature racist.Op een dag zat ik tegenover een Surinaams-Javaanse intercedent,hij prees me de hemel in en alles leek in kannen en kruiken… Totdat de intercedent me met een zuur gezicht aankeek en de luidspreker op de telefoon aanzette. De werkgever zei : Het is toch wel een Nederlander he?

  Intercedent: Ja,ja…hij heeft de Nederlandse nationaliteit,hoor!

  Werkgever:Ik bedoel,is het nou een blanke is of nie?

  We schaterden het uit,de Surinaamse Javaan en de kut-Marokkaan.Maar ja,na lachen komt huilen,zeggen ze…

  Zelfs voor de Molukse gemeenschap.die zij aan zij gestreden hebben met het Nederlandse leger, was een 1000 banenplan nodig.

  Hmm,naam en eer ? Je zou het ook om kunnen draaien.

 2. Moet je dit nu de uitzendwereld kwalijk nemen OF bijna ALLE inleners.
  Zeg nou niet steeds dat de uitzendwereld van alles (bewust) fout doet. Het begint oa bij opdrachtgevers die dit vragen en niet aangepakt worden of in het nieuws komen, maar wel een flink pak boter op hun hoofd hebben.

 3. Het is de schuld van iedereen, die hieraan meedoet.

  En zolang het getolereerd wordt, en er geen straf op staat en als ze er elke keer mee wegkomen, zal dit altijd zo blijven.

  Ik vindt het schandalig, wij werken met Poolse, Duitse, Turkse, Surinaamse en marokaanse uitzendkrachten. En nooit prolemen of iets dergelijks. Het ligt uiteraard ook aan de manier waarop je iemand benaderd.

  Je wordt zelf behandeld, zoals je andere behandeld!!!! En ik keur het 100% af, en vindt het niet meer dan normaal als iemand anders dat ook doet. En iedereen vergeet even 1 ding, dankzij de “buitenlanders” hebben wij een gezonde en stimulerende economie. Ik zie geen nederlander “blank”, bollen planten, ik zie ze ook niet pakjes rondbrengen en elke dat 12 uur in de bestel auto pakjes rondbrengen die wij blanke nederlanders hebben besteld op internet omdat wij “lui” volk zijn!

  Heb repsect voor iedereen die wil werken, en geef iedereen een kans, tenslotten heeft iedereen die werkt ook ooit een kans gehad!

 4. Zo laag is het nederlandse volk(bedrijven gezakt) ik maak het dagelijks mee, solliciteren bij een uitzendbureau en vervolgens krijg je de mededeling dat men je gaat voorstellen!!!! dus gewoon namenlijst doorgeven met andere woorden. het is geen leugen maar ik heb het nog recent meegemaakt bij de mora in maastricht!!! rondleiding gehad contract getekend vervolgens niet meer opgeroepen wegens te weinig werk!!! paar dagen later gebeld met een gewijzigde naam i.p.v brahim zei ik gewoon brayen en ja hoor er is volop werk kon meteen langskomen., heb ik even die **** de huid volgescholden door de telefoon, met als resultaat dat ik niet meer voor werk bij start people moet aankomen, maar vind het niet erg.

  en nu heb ik gewoon een bijstandsuitkering, gelukkig dat dit nog wel voor iedereen toegankelijk is zonder vorm van racisme,
  dus terugkomen op wie betaalt bepaalt!!!!!!!!!! wie betaalt nu wie, degene die niet aangenomen worden of degene die ze niet aanneemt!!

 5. Uitzendbureau op

  Dit is natuurlijk een gevalletje “Kat op het spek binden.” Je biedt een uitzendbureau een nieuwe klant, omzet en marge, en stelt ze vervolgens een gewetensvraag.

  Knappe jongen/dame die in deze tijd dan nee zegt.

  Slechte wijze van onderzoeken.

 6. Redactie Flexmarkt op

  De redactie tolereert het niet als mensen of bedrijven worden zwartgemaakt of uitgescholden op deze website. We zagen ons daarom genoodzaakt om in (een) enkele reactie(s) kleine aanpassingen te doen in de vorm van ***

 7. @Uitzendbureau. Oftwel het is dus een excuus om het in deze tijd te accepteren???

  Het moet gewoon ten alle tijde nee zijn, en wanneer een opdrachtgerver c.q. klant bij alle bureaus nee krijgt te horen, gaat hij of zij vanzelf overstag!!!!

  Er zijn geen smoejes, wanneer je als intercedent hiereen meedoet, dan verdien je het vak intercedent niet!!!!!

 8. Uitzendburohater op

  Het zijn niet alleen de M’s, T’s en S-en die gediscrimineerd worden. Ook als je C.V. er slecht uit ziet door persoonlijke tegenslagen en de (100) uitzendbaantjes die je gehad hebt en/of je leeftijd, word je ook gediscrimineerd… Ik heb mijn buik zo vol van die smerige praktijken van uitzendburo’s en hun opdrachtgevers die gouden bergen beloven…

Reageer