Flexondernemers Top 100 Omzetranglijst optimistisch over omzetontwikkeling in 2024

0

Op 6 juni wordt voor de 19de keer de Flexmarkt Omzetranglijst bekend gemaakt. Weer heel wat flexorganisaties leverden hun omzetcijfers aan voor deze ranglijst. We vragen naast de omzetgegevens ook altijd om een prognose voor het komende jaar. Precies de helft van de bedrijven uit de top 100 leverde een prognose aan. En deze bedrijven zijn optimistisch over de nabije toekomst!

Van de 50 organisaties die een prognose voor de omzet in 2024 aanleverden was er slechts één die dit jaar een daling voorziet. Nu is natuurlijk de vraag of de 50 organisaties die geen prognose aanleverden niet ook allemaal een daling voorzien, maar vooralsnog lijken flexondernemers optimistisch over de groeikansen in 2024.

Grote verschillen

Gemiddeld wordt een stijging van de omzet van 16,6% voorzien. Een backofficedienstverlener die ten opzichte van 2022 een dalende omzet in 2023 rapporteerde, is het meest optimistisch voor 2024. De omzet zou, met 115% groei, ruim moeten verdubbelen dit jaar. Een bemiddelaar die zich op het MKB richt was het zuinigst, met een groeipercentage van 0,6%. Overigens betekent dat voor deze organisatie dat er dit jaar nog altijd een miljoen euro omzet wordt toegevoegd.

Dubbelcijferige groei agro-segment

In het segment Agro durfden de meeste flexbedrijven een voorspelling aan. Gemiddeld genomen wordt hier dubbelcijferige groei voorzien. De agrospecialisten rekenen op gemiddeld een omzetgroei van 13,7%.

Brokers

Ten opzichte van 2022 steeg de omzet in 2023 het meest bij de Brokers/Msp’ers. Toch durven zij een voorspelling voor 2024 niet aan of laten ze deze vanuit strategische overwegingen achterwege. Eén broker uitgezonderd, die een kleine 15% groei ziet, maar daarmee wel een ‘magische omzetgrens’ slecht.

Uitzendondernemers optimistischer dan ING

Begin 2024 bracht ING een rapport uit met vooruitzichten voor de uitzendbranche in Europa. Voor Nederland wordt een daling voorzien van het uitzendvolume. Zo zou het aantal uitzenduren in Nederland in 2024 met circa 5% dalen, vooral als gevolg van verslechterende economische omstandigheden, aldus de bankiers. Ook wordt het inschakelen van uitzendkrachten duurder door striktere regelgeving. Dat zet een rem op de vraag. Het inschakelen van zzp’ers is dan een alternatief, aldus de bankiers van ING.

Hoe dan ook zijn de ondernemers uit de Flexmarkt Top 100 Omzetranglijst dus positiever – althans degenen die een prognoses aanleverden – dan de ING. Al zijn natuurlijk uitzendomzet en uitzenduren verschillende grootheden. De uitzenduren dalen momenteel veel harder dan de uitzendomzet (door stijgend tarief) als naar de ABU marktmonitor wordt gekeken. Volgens de marktmonitor daalt de uitzendomzet van de aan de monitor deelnemende bedrijven met circa 1% in het eerste kwartaal van 2024.

Optimisten

Maar dat is uiteraard een stuk lager dan de prognoses die afgegeven zijn in het kader van de Top 100 Omzetranglijst. Is het de optimistische aard van flexondernemers of zitten er gewoonweg zulke parels in de top 100? Volgend jaar zullen we het weten…..

Word Flexmarkt pro-abonnee en ontvang voortaan het magazine

Over Auteur

Reageer