Groei starters op de uitzendmarkt

0

Het aantal starters op de uitzend- en detacheringsmarkt is toegenomen in juni 2010, net als in mei. Het lijkt erop dat starters weer vertrouwen hebben in de uitzendbranche.

 

Het aantal starters bedroeg in juni 88, tien procent meer dan in juni 2009, blijkt uit cijfers van adviesbureau Professionals in Flex. Dat is niet het enige interessante, laat oprichter Patrick Hustinx weten: “Het zijn relatief veel nieuwkomers, die nog niet eerder een bedrijf hebben gehad. Normaal gaat het om zo’n 25 procent nieuwkomers, maar de afgelopen twee maanden was het de helft.” Een reden weet hij niet, maar het is niet zo dat er de voorgaande maanden veel minder nieuwkomers waren. Dat duidt erop dat het niet gaat om een stuwmeer van starters dat heeft gewacht met het starten van een bedrijf tot de markt aantrok.

Professionals in Flex heeft de cijfers verzameld als marktonderzoek. Het bedrijf geeft -onder andere- advies aan startende ondernemingen in de flexbranche. Hustinx heeft na een aantal jaar interim-management bij Boer&Croon ook gewerkt voor branchevereniging ABU. Daar ontdekte hij deze markt: “Bedrijven belden hun administratiekantoren met vragen, en die belden de ABU dan weer. Het blijkt dat er weinig mensen zijn die werkelijk weten van de hoed en de rand. Daar is een markt, die kennis bieden wij.”

Hustinx verzamelde cijfers over de starters op de uitzendmarkt bij de Kamer van Koophandel als aanvulling op de marktmonitor van de ABU, die zich vooral richt op omzetcijfers en grote, bestaande bedrijven. Detacheerders en uitzendondernemers tellen wel mee, werving en selectiebureaus niet voor de hier genoemde cijfers. De uitkomsten fascineerden hem. “Dit jaar is atypisch. Normaliter starten de meesten in januari, dit jaar was het februari. Toen zag je een korte opleving. In 2009 zag je een generiek dalende trend, ik denk dat januari 2010 in die trend past.” Maar de opleving was van korte duur. Pas nu lijkt er een duurzaam herstel op te treden.

Dat wil niet zeggen dat de volle uitzendmarkt wordt overstroomd met concurrenten, stelt Hustinx gerust: “Ik denk dat zo’n 60 procent van de starters uiteindelijk niet doorzet na een half jaar. Nu is dat nog een gevoel op basis van mijn ervaring, maar ik hoop dat in de toekomst met meer cijfers te kunnen staven.”

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer