Haal meer uit je opleiding

0

Vier tips om meer rendement uit je opleiding te halen

Opleiden kan de ontwikkeling van capaciteiten ondersteunen. Maar in talloze rapporten die de laatste jaren verschijnen staat altijd weer dezelfde conclusie: opleidingen leveren onvoldoende rendement. In juni 2006 verscheen bijvoorbeeld de The Accenture High Performance Workforce Study waaruit bleek dat slechts één op de tien topmanagers tevreden is over het opleidingsrendement. Elsevier Opleidingen heeft daarom een nieuw opleidingsconcept ontwikkeld dat afrekent met het idee dat opleidingen niet voldoende zouden renderen; als je opleidingen persoonlijker maakt, vergroot je vanzelf het rendement.

  1. Formuleer persoonlijke leerdoelen. Opleidingen richten zich altijd op een gemiddelde doelgroep en een gemiddelde leerbehoefte. Kijk daarom door de mooi geformuleerde algemene doelen van de opleidingskundige heen en formuleer uw persoonlijke leerdoelen. Bespreek ze eventueel met uw leidinggevende.
     
  2. Bespreek de persoonlijke doelen met de docent. Ook als er niet om gevraagd wordt. Docenten houden van cursisten die gemotiveerd op zoek zijn naar antwoorden en oplossingen. Reken maar dat de docent zich aangesproken voelt en zijn uiterste best zal doen om leergierige cursisten extra te ondersteunen bij het realiseren van hun doelen.
     
  3. Breng een persoonlijke praktijkcase in. Veel opleiders werken bij het verwerken van de leerstof met praktijkcases of vragen naar voorbeelden uit de praktijk. Zeker weten dat je meer leert van het werken aan een eigen praktijkcase dan werken van een algemene case of een case van een andere cursist. Vaak levert het bespreken van persoonlijke cases écht bruikbare oplossingen voor de praktijk op.
     
  4. Kies opleiders die werk maken van praktijkbegeleiding. De meeste opleiders houden het voor gezien na de laatste bijeenkomst. En juist dan gaat het er om spannen: u moet dan het geleerde in de praktijk brengen. En dat valt niet mee in een werkomgeving die uw leerproces niet kent en die gewoon ‘het oude en bekende’ blijft doen. Zoek daarom naar een opleiding die de overgangsfase hoog in het vaandel heeeft staan en die daarom een terugkomdag, een praktijkbegeleider of een coach inzetten.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer