Half jaar langer de tijd voor invoering SEPA

0

Bedrijven in het eurogebied krijgen een halfjaar langer de tijd om over te stappen op het Europese betalingssysteem SEPA. Dat heeft Europees commissaris Michel Barnier (Interne markt) vandaag laten weten.

Formeel gezien blijft de huidige deadline van 1 februari staan, maar er komt een extra overgangsperiode van 6 maanden waarin toch nog betalingen kunnen worden gedaan die nog niet aan de nieuwe standaard voldoen.

De Europese Commissie acht dat nodig om de kans op verstoringen van het betalingsverkeer te verkleinen. Een belangrijk element van SEPA is het internationale bankrekeningnummer IBAN. Dat moet grensoverschrijdende betalingen makkelijker maken. Barnier blijft erbij dat dit nodig is om tot een efficiënte gezamenlijke Europese markt te komen. Hij stelt evenwel vast dat te veel bedrijven nog niet klaar zijn voor de overgang.
‘Ik heb vaak gewaarschuwd dat de overgang te langzaam verliep’, zei de eurocommissaris. ‘En ik roep de lidstaten nogmaals op hun verantwoordelijkheid te nemen en hun inspanningen voor de overstap naar SEPA te versnellen en te intensiveren.’ Hij waarschuwde dat de overgangsperiode na 1 augustus niet zal worden verlengd.

ANP

 

Welke maatregelen moeten bedrijven nemen?

De invoering van SEPA kent drie factoren die grote impact hebben op het betalingsverkeer:
1. oude rekeningnummers moeten vervangen worden door IBAN-nummers.
Op ibanbicservice.nl zijn van alle Nederlandse rekeningnummers de IBAN- en BIC-code te vinden. Via de IBAN BIC MultiChecker worden ze omgezet.
2. incasso’s; er moeten extra gegevens op incasso’s komen te staan, namelijk:
• Incassant ID (ontvang je van de bank)
• Kenmerk incasso (zelf te bepalen, max. 35 tekens)
• IBAN debiteur
• Datum ondertekening
3. overschrijvingen; bij het overschrijven van geld verandert het volgende:
• Mededeling wordt uitgebreid van 44 naar 140 tekens
• Betalingskenmerk wordt 35 tekens en heet voortaan betalingsreferentie
• Bestandsformaat voor het aanleveren van bulktransacties wordt ISO 20022 XML

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer