Identiteitspas tegen malafide uitzendbureaus

0

Om malafide uitzendbureaus aan te pakken, begint het ministerie van Sociale Zaken op 1 januari een proef met een identiteitspas voor werknemers.

Dat heeft minister Lodewijk Asscher woensdag de Tweede Kamer laten weten.

De proef wordt gehouden in de champignonsector die kampt met veel misstanden. Volgens Asscher is verder voor deze sector gekozen omdat die overzichtelijk is en zelf heeft gevraagd om de pas in te voeren.

Hij hoopt met de pas ontduiking van het minimumloon, toeslagen, belastingen en uitbuiting tegen te gaan. Werkgevers, werknemers, de uitzendbranche en uitvoeringsorganisaties zijn enthousiast. Als de proef slaagt, wil de bewindsman kijken of de pas ook in andere sectoren kan worden ingezet zoals de bouw, schoonmaak, land- en tuinbouw en horeca.

In Scandinavië wordt al gewerkt met de identiteitspas. Daar wordt de pas benut ter voorkoming van illegale arbeid, belasting- en premieontduiking en oneerlijke concurrentie. De Belastingdienst en de Inspectie SZW hebebn gekeken wat de mogelijkheden zijn voor de identiteitspas in Nederland. Hiervoor is contact geweest met de Zweedse Belastingdienst, de leverancier van de pas en enkele brancheorganisaties. Het blijkt dat een dergelijke identiteitspas ook toegevoegde waarde kan hebben voor Nederland.

(c) ANP 2013

Meer over de aanpak van malafide uitzendbureaus vind je in ons dossier Malafide uizendbureaus.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer