Uitzendkrachten OTTO protesteren

0

Woensdag heeft een groep van vijftig uitzendkrachten van OTTO Work Force, die werkzaamheden uitvoeren in distributiecentra van Albert Heijn, actie gevoerd bij het kantoor van OTTO in Utrecht.

De uitzendkrachten willen respect en een menswaardige behandeling. Zo zijn er klachten over de huisvesting.  Volgens FNV dwingt OTTO zijn uitzendkrachten, die op parken in caravans wonen, een contract te tekenen dat bewakers van OTTO toestaat op ieder moment hun woning binnen te vallen.

Volgens Bart Plaatje van FNV Bondgenoten zijn er nog meer dingen mis. ‘We krijgen veel klachten over de chaotische salarisbetaling. Gemiddeld krijgen de uitzendkrachten drie keer per maand een correctie op het salaris. Zij zien door de bomen het bos niet meer.’ Daarnaast staan er volgens Plaatje bepalingen in de contracten van OTTO over boetes die opgelegd kunnen worden. Volgens Plaatje zijn deze in strijd zijn met de wet en de cao. ‘Als uitzendkrachten in fase A zelf zeggen dat zij willen stoppen, moeten zij een boete van € 500,- betalen,’ aldus Plaatje.

De SNCU laat weten dat boetes niet per definitie in strijd zijn met de cao. ‘Dit moeten we per casus bekijken,’ laat een woordvoerder weten. In de ABU-cao voor uitzendkrachten staat dat boetes moeten voldoen aan de voorwaarden omschreven in artikel 7:650 BW.

Frank van Gool, directeur van OTTO Work Force bevestigt dat er boetebepalingen zijn opgenomen in de contracten. ‘Maar alleen bij contracten zonder een uitzendbeding, niet in de contracten met uitzendbeding,’ laat hij aan Flexmarkt weten. ‘Dit is geheel volgens de regels. Voor uitzendkrachten zonder uitzendbeding gelden dezelfde regels als bij een “normale” opzegtermijn.’ In het Burgerlijk Wetboek staat dat ,wanneer de werknemer zich niet aan de opzegtermijn houdt, er een boete mag worden geïnd ter hoogte van het loon over de opzegtermijn. Volgens Van Gool komt het overigens zelden voor dat OTTO Work Force de boetes moet innen. ‘Dit jaar is het nog helemaal niet voorgekomen.’ ‘De opbrengst van de boetes gaat niet naar OTTO Work Force, maar naar de OTTO Foundation.’

De uitzendkrachten eisen dat OTTO voor maandag 15 juli met verbeteringen komt, anders breiden de acties zich uit. Het gaat hierbij overigens over een andere groep dan de uitzendkrachten die eerder dit jaar actie voerden bij Albert Heijn.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer