Meldpunt tegen malafide uitzendbureaus

0

Wantoestanden in de uitzendbranche met illegale arbeid, uitbuiting en belastingfraude kunnen voortaan gemeld worden bij een speciaal meldpunt.

Minister Henk Kamp (Sociale Zaken) heeft woensdag het Meldpunt Malafide Uitzendbureaus gelanceerd.

Het meldpunt is niet alleen voor slachtoffers van illegale arbeid en uitbuiting, maar ook voor goede ondernemers die zich oneerlijk beconcurreerd voelen. Kamp wil voorkomen dat ‘bonafide uitzendbureaus uit de markt gedrukt worden’, omdat zij wel op een nette manier mensen aan het werk helpen.

Mensen kunnen het meldpunt bereiken via het gratis telefoonnummer 0800-5151 en door een bericht via de post of internet te sturen aan de Inspectie SZW. Er kan ook anoniem worden gemeld.

Het meldpunt is onderdeel van een pakket aan maatregelen, waarmee Kamp binnen twee jaar alle malafide uitzendbureaus tot nul wil terugbrengen. Zo werkt hij aan een registratieplicht voor uitzendbureaus in het Handelsregister om de goeden beter te onderscheiden van de kwaden.

Een registratieplicht blijkt volgens de minister van belang, omdat het certificatiesysteem van de branche zelf nu onvoldoende onderscheidend werkt. Uitzendbureaus die zijn SNA-gecertificeerd zijn begaan volgens de Inspectie SZW niet veel minder overtredingen dan hun concurrenten die geen certificaat hebben. Op verzoek van de Tweede Kamer wordt nog onderzocht of herinvoering van een vergunningsplicht voor de sector niet beter is.

Verder wordt Kamp flink wat mankracht vrijgemaakt onder de inspecteurs en bij de opsporingsdienst van de Inspectie SZW, die dit jaar is ontstaan uit een fusie van de Arbeidsinspectie, de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD) en de Inspectie Werk en Inkomen (IWI). Jaarlijks wordt ongeveer 15 procent van de inspectiecapaciteit tegen arbeidsmarktfraude ingezet in de uitzendbranche. Daarbij zijn twaalf inspecteurs en rechercheurs volledig beschikbaar voor een speciaal handhavingsteam tegen malafide uitzendbureaus.
 

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer