Na ontslag bij payroller weer in dienst werkgever

0

Een medewerkster die al sinds 9 jaar via een payrolbedrijf werkt wordt met toestemming van het UWV door de payroller ontslagen. Volgens de rechter is de medewerkster nu weer in dienst van de oorspronkelijke werkgever. De arbeidsovereenkomst is bij de overstap naar de payroller niet beëindigd.

De situatie

Een kassière komt in 1999 in dienst bij een bedrijf. Om de bedrijfsvoering te vereenvoudigen schakelt het bedrijf in 2005 een payrolbedrijf in. Op een paar werknemers na stappen alle medewerkers over naar de payroller. Op 2 juni 2014 wordt de kassière door het bedrijf op staande voet ontslagen. Dat wordt ook schriftelijk bevestigd door het payrolbedrijf maar die trekt het ontslag op 27 juni in. Het bedrijf wil echter niet langer gebruik maken van de diensten van de kassière waarop de payroller probeert haar te herplaatsen. Als dat niet lukt, vraagt de payroller een ontslagvergunning aan en wordt de medewerkster alsnog ontslagen. De kassière stapt naar de rechter.

Bij de rechter
De kassière vraagt de rechter om een verklaring voor recht dat de arbeidsovereenkomst tussen haar en het bedrijf nog altijd in stand is. Ze vordert loondoorbetaling en wil weer aan het werk. Ze stelt dat haar arbeidsovereenkomst met het bedrijf nooit is beëindigd, ook niet toen ze in dienst was bij de payroller.

Het oordeel
De rechter oordeelt in het voordeel van de werkneemster.
De arbeidsovereenkomst is inderdaad nooit rechtsgeldig beëindigd, oordeelt de rechter. Bij de beëindiging van een dienstverband heeft de werkgever de plicht om zorgvuldig te handelen omdat een ontslag vergaande gevolgen kan hebben voor een werknemer. Ook in dit geval geldt die plicht. De werkneemster gaf rechten op en nam het risico dat de terbeschikkingstelling zou eindigen en dat ze bijvoorbeeld andere werkzaamheden zou moeten gaan doen of dat een herplaatsing zou mislukken. De werkgever zegt dat hij het personeel uitvoerig heeft ingelicht over de overstap maar de rechter ziet dat anders. Er is niet gebleken dat de werkgever op de informatieavonden, of op een ander moment, de werkneemster heeft gewezen op de vergaande consequenties van de overstap. Afzien van een overstap en in dienst blijven van de werkgever is niet openlijk als een mogelijkheid gepresenteerd. De rechter concludeert dat de arbeidsovereenkomst niet is beëindgd toen de werkneemster een contract met de payroller sloot. Na het ontslag door de payroller zijn de rechten uit de arebidsovereenkomst weer gaan herleven. De werkgeer heeft nu weer alle werkgeversverplichtingen en moet daarom het loon betalen en de werkneemster weer in de gelegenheid stellen om haar functie uit te oefenen.

 

Gegevens rechtszaak:
ECLI:NL:RBGEL:2015:3611. Datum uitspraak: 3 juni 2015

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer