NFS wil SEPA-migratie op 1 februari

0

Het Nationaal Forum SEPA-migratie (NFS) streeft onverminderd naar overgang op SEPA per 1 februari 2014. Voor het overgrote deel van de Nederlandse bedrijven zou migratie voor deze datum haalbaar zijn.

Dit heeft de NFS, dat is ingesteld om de migratie naar IBAN in Nederland te begeleiden, in een persbericht laten weten. Hiermee reageert NFS op het bericht van afgelopen donderdag waarin Europees commissaris Michel Barnier pleitte voor een additionele overgangstermijn van zes maanden waarin betalingen volgens de huidige nationale standaarden door banken nog geaccepteerd mogen worden.

Deadline haalbaar
Het NFS blijft echter onverminderd streven naar voltooiing van de overgang op de SEPA-standaarden per 1 februari 2014. Volgens NFS is uitstel in ons land niet nodig omdat de migratie in Nederland al vergevorderd is. Naar schatting werden in december al 80% van de overschrijvingen en meer dan 50% van de incasso’s conform de nieuwe SEPA-standaarden uitgevoerd. Voor het overgrote deel van de nog niet gemigreerde bedrijven is de verwachting dat de deadline van 1 februari nog haalbaar is, zo stelt NFS. Ook de Europese Centrale Bank heeft alle marktpartijen opgeroepen om de migratie per die datum af te ronden.

VNO-NCW: ‘reken er niet op’
Het is overigens nog niet duidelijk of, en zo ja wanneer, dit voorstel voor uitstel door het Europese Parlement en de Raad van Ministers zal worden aangenomen. Dit leidt alleen maar tot onrust. Bedrijven kunnen er beter niet op rekenen, zo stelt VNO-NCW. De ondernemersorganisatie roept Nederlandse bedrijven op die nog niet over zijn op IBAN, dit toch snel te regelen.

 

Welke maatregelen moeten bedrijven nemen? 


De invoering van SEPA kent drie factoren die grote impact hebben op het betalingsverkeer:
1. oude rekeningnummers moeten vervangen worden door IBAN-nummers.
Op ibanbicservice.nl zijn van alle Nederlandse rekeningnummers de IBAN- en BIC-code te vinden. Via de IBAN BIC MultiChecker worden ze omgezet.
2. incasso’s; er moeten extra gegevens op incasso’s komen te staan, namelijk:
• Incassant ID (ontvang je van de bank)
• Kenmerk incasso (zelf te bepalen, max. 35 tekens)
• IBAN debiteur
• Datum ondertekening
3. overschrijvingen; bij het overschrijven van geld verandert het volgende:
• Mededeling wordt uitgebreid van 44 naar 140 tekens
• Betalingskenmerk wordt 35 tekens en heet voortaan betalingsreferentie
• Bestandsformaat voor het aanleveren van bulktransacties wordt ISO 20022 XML

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer