Omzetranglijst: Na crisisjaar 2009 daalt omzet ook in 2010

1

In 2009 werd de flexbranche geconfronteerd met een sterk teruglopende omzet. Hoewel de verwachtingen voor 2010 positief waren, kon ook vorig jaar nog geen omzetgroei gerealiseerd worden.

 

In de Omzetranglijst 2010 zijn 53 bedrijven opgenomen. Gezamenlijk hebben deze bedrijven een omzet van 7,68 miljard euro behaald. Hoewel 2010 het jaar van herstel was voor de uitzendbranche, is dit toch nog 1,4 procent lager dan de gezamenlijke omzet in crisisjaar 2009.

De middelgrote flexbedrijven presteerden het beste. Waar de grote en kleine bedrijven nog te maken hadden met krimp, konden de middelgrote bedrijven gezamenlijk een omzetgroei van 4,8 procent optekenen.

Slechter dan verwacht

In 2009 had de flexbranche veel last van de verslechterde marktomstandigheden. Voor 2010 verwachtten de meeste flexaanbieders herstel van de markt. Vorig jaar konden wij melden dat er voor 2010 een gemiddelde omzetstijging van 4,5 procent werd verwacht. Maar nu blijkt dat er in 2010 nog steeds sprake was van krimp, al is de omzetdaling gestabiliseerd.

ABU: groei in 2010

De cijfers uit de Omzetranglijst komen niet overeen met de cijfers van de ABU. De brancheorganisatie voor uitzenders berichtte eerder dit jaar namelijk over een groei van 3 procent in 2010. Dit kan verklaard worden door het feit dat de ABU haar cijfers baseert op bij de vereniging aangesloten (uitzend)bedrijven. In de Flexmarkt Omzetranglijst staan echter ook andere flexaanbieders. Naast niet-ABU-leden, zijn er ook detacheerders en payrollers opgenomen in de lijst. En met de detacheerders ging het nog niet zo goed in 2010.

Op naar een jaar van groei

Begin 2010 hebben de flexbedrijven aangegeven dat zij verwachtten dat de markt in dat jaar stevig zou herstellen. Nu is gebleken dat deze verwachting niet uitgekomen is. Toch blijven de flexbedrijven positief.

Voor 2011 hebben 37 bedrijven hun prognose afgegeven. Daarvan denken er 35 te groeien in 2011. De gemiddelde groeiprognose voor dit jaar is 10,8 procent. Als dit wel uitkomt, zal 2011 het echte jaar van herstel zijn voor de flexbranche.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

1 reactie

  1. Vraag is of de omzetranglijst van Flexmarkt wel juist is. Al jaren zie ik dat de rangordelijst slechts die bureaus vermeldt die een opgave doen. Veel bureaus met een hogere omzet staan daar niet vermeld omdat ze geen opgave doen. De rangordelijst van Flexmarkt is daarom niet representatief voor de branche.

Reageer