LPC gaat voor winst in consolidatieslag

1

In de sterk versnipperde markt voor buitenlandse werknemers is een consolidatieslag gaande, constateert Cor Konings. Hij zwaait samen met Han van Horen de scepter over Labour Power Company (LPC), een snelgroeiend consortium van uitzendbureaus.

Duijndam Uitzendgroep (omzet in 2021: 40 miljoen) was het zevende bureau dat in twee jaar tijd werd aangekocht. En daar blijft het niet bij, zegt Konings. Als topgroeier heeft hij het volste vertrouwen dat LPC als een van de winnaars uit de consolidatieslag komt. “Toen we begonnen in 2020, wilden we in vijf jaar naar 250 miljoen omzet groeien. We zitten na twee jaar rond de 300 miljoen. Ons businessplan voor de komende jaren is bijgesteld naar 500 miljoen.”

In de omzetcategorie van 150 – 500 miljoen euro is Labour Power Company (LPC) de snelste groeier in de Flexmarkt Omzetranglijst Top-100 met een omzetgroei van 208% (omzet 2021: € 255,7 miljoen).

FlexTopGroeiers 2022

Zo zelfstandig mogelijk

Eerder dit jaar nam de Belgische investeerder Straco een meerderheidsbelang in LPC. Konings is er blij mee. “Hiermee kunnen we onze ambities minimaal volhouden en mogelijk zelfs nog verder groeien.” Hoe verklaart hij het succes? “Ons model spreekt bedrijven aan”, zegt Konings. “Wij laten de bureaus zo zelfstandig mogelijk en faciliteren ze op het gebied van risk & compliance en finance. De fout die vaak wordt gemaakt bij overnames is dat alles binnen no time moet voldoen aan de werkwijze van het moederbedrijf.”

Tot nu toe hanteerde LPC voor nieuwe kandidaten een omzetcriterium van 20 miljoen. De grote bedrijven blijven interessant voor LPC, dat op zoek is naar landelijke dekking. Maar de omzet-eis is losgelaten, zegt Konings. Hij ziet hoe lastig het is voor kleine bureaus om te voldoen aan steeds strengere eisen van wet- en regelgeving. “Digitalisering vraagt bovendien om stevige investeringen in software en doorontwikkeling van software. Als organisatie hebt met vijf tot tien mensen kun je steeds minder bezig zijn met klanten en werknemers. Als kleinere bedrijven aanhaken, ontzorgen we ze op het gebied van backoffice: salarisverwerking, facturatie en debiteurenbeheer.”

Groep zelfstandige flexbedrijven

Cor Konings (CEO) geeft samen met Han van Horen (coo) leiding aan Labour Power Company (LPC), een groep zelfstandige flexbedrijven. Naast Goodmorning en HOBIJ bestaat LPC verder uit Duijndam Uitzendgroep, Eurodetach, Job Invest, Kobus Personeel & Organisatie en MY Flexwork. Voor 2022 staan nieuwe overnames op stapel. LPC bemiddelt circa 12.000 werknemers en is actief in onder meer de logistiek, glastuinbouw, AGF, voedingsmiddelenindustrie, productie en techniek.

Goed werkgeverschap

Een belangrijk criterium voor overnamekandidaten, dat blijft onveranderd, is goed werkgeverschap. “Mensen verlaten huis en haard om hier te komen werken. Dat moeten ze doen onder goede werkomstandigheden tegen een goede beloning en in goede leefomstandigheden.”

Het is nog niet overal de norm, constateert hij. “We hebben eens naar een bureau gekeken dat hun medewerkers aan het einde van fase B uitruilde met een ander uitzendbureau, zodat zij nooit aan een vast contract kwamen. Dan haken wij gelijk al af. Wij zijn juist bezig onze beste medewerkers te binden met een vast contract.”

Wat staat er behalve verder groeien nog op het wensenlijstje van het concern? We willen onze bedrijven meer van elkaar laten profiteren, zegt Konings. “Kandidaten die bij het ene label net niet voldoen, kunnen vaak prima op een andere vacature bij een ander bedrijf aan de slag. Daar zijn we onze systemen op aan het inrichten. We zijn ook bezig een overkoepelend opleidingsbedrijf neer te zetten en ontwikkelen op holdingniveau grote woonlocaties. Dat zijn de grote thema’s die we bovenin doen. Voor de rest doet iedereen lekker zijn eigen business.”

Dit artikel, geschreven door Annet Maseland, is gepubliceerd in het juni-nummer van Flexmarkt. In deze editie is de Flexmarkt Omzetranglijst Top-100 gepubliceerd. Alleen abonnees van Flexmarkt pro hebben toegang tot de digitale versie van Flexmarkt magazine.


Tijdens het FleXevent in juni deelden de FlexTopGroeiers uit de Flexmarkt Omzetranglijst Top-100 het geheim achter het succes van hun flexbedrijf. Kijk de video hieronder voor een impressie.

 

Met Flexmarkt pro heb je exclusief toegang tot:
✅ verdiepende en analyserende artikelen
✅ de verzuim- en transitietool
✅ handige voorbeelddocumenten, zoals de oproep – en vaststellingsovereenkomst
✅ antwoord op tientallen juridische flexvragen
✅ Flexmarkt magazine: het laatste nummer en archief
Waar nodig is deze informatie juridisch getoetst door onze arbeidsrechtadvocaten.

Abonneer je hier op Flexmarkt Pro

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

1 reactie

  1. Het business model van LPC lijkt erg veel op het succes van Select Appointments Plc uit de jaren 90. Later is deze groep voor een mega bedrag overgenomen door Vedior. De founders van Select zijn later opnieuw gestart vanuit de UK met een vergelijkbaar model, international specialised professional staffing & recruitment … buy & built strategie, multi branded & decentralised structure. Altijd met veel plezier leiding aan gegeven 👍

Reageer