Detacheerder STONE bij snelst groeiende flexbedrijven

0

Natuurlijk, de markt veerde in 2021 op. Maar de groeicijfers van STONE, detacheerder in het hoogopgeleide segment, verbaasden vriend en vijand. “Het voelt als een jongensboek”, zegt CEO Peter Caljé.

Als verklaring voor de groei grijpt Peter Caljé opvallend genoeg naar de pandemie. “Toen die begon, waren we nét bezig het bedrijf verder te brengen dan we ooit waren geweest. Dat was even goed slikken. Na twee weken hebben we ons herpakt. We realiseerden ons dat deze crisis over zou gaan en bedachten hoe onze toekomst eruit zou zien. Als we ons vast daarnaar gingen organiseren, zouden we eerder dan onze concurrenten aan de bal zijn op het moment dat het spel weer gespeeld kon worden.”

In de omzetcategorie van 20-50 miljoen euro is STONE de snelste groeier in de Flexmarkt Omzetranglijst Top-100 met een omzetgroei van 59% (omzet 2021: € 23 miljoen).

FlexTopGroeiers 2022

Het team zekerheid beloofd

Zo geschiedde. Eerst werd het team zekerheid beloofd: niemand ging de laan uit. Vervolgens werd het hele bedrijf aan een grondige onderhoudsbeurt onderworpen: de werkprocessen werden langs de meetlat gelegd en up-to-speed gebracht. Er werd geïnvesteerd in recruitmenttechnologie, dashboarding, reporting en marketing automation. Maar ook de ouderwetse telefoon werd gepakt: alles om de behoeften van kandidaten en klanten goed in kaart te brengen. Ook de klanten zelf ontkwamen niet aan een inspectie, vertelt Caljé. “Wij werken graag samen met vrienden. Daar hebben we voor het eerst echt keuzes in gemaakt. Van al te ingewikkelde klanten hebben we afscheid genomen. Voor de crisis waren de klant en de klantvraag wat meer leidend. Daar zijn we kritischer op geworden. Als iets niet past bij ons, doen we het niet.” Eigenlijk hadden we het halverwege 2020 al voor elkaar, zegt Caljé. “We draaiden geen verlies meer, de omzet stabiliseerde. Begin 2021 ging het vervolgens helemaal los. We hadden als wens om het jaar uit te gaan met 230 man, dat werden er 250. We hebben onszelf verrast. Alles klopte.”

Op eigen kracht

En hoe verder? Caljé: “We hebben ons nu gepositioneerd. De bedrijven die ons vragen stellen, doen dat vaak exclusief. We hebben weinig last van concurrentie.”
Voor de volgende 2,5 jaar koerst STONE af op een omzet van 50 miljoen, met 500 mensen aan het werk en 50 collega’s in huis. Natuurlijk, groei is belangrijk. “Je kwalificeert je steeds makkelijker voor tendertrajecten. We willen groot genoeg zijn om impact te hebben en klein genoeg om iedereen nog te kennen.”

Interim en zzp

STONE, met vestigingen in Rotterdam en Eindhoven, is een middelgrote speler op de interim-markt en bemiddelt zzp’ers en interim professionals (in loondienst) in de sectoren finance, IT & agile, HR, public en technologie.

De meeste bureaus groeien door overnames, bij STONE gebeurt alles op eigen kracht. “We hebben een sterke eigen cultuur”, legt Caljé uit. “We zijn echt een club, soort van familiebedrijf, maar wel een met scherpe, professionele kantjes. Misschien zijn we niet het meest efficiënte bedrijf in onze branche. We maken graag kosten om onze medewerkers, kandidaten en klanten gelukkig te laten zijn. Die cultuur willen we hoe dan ook overeind houden.”
Stone opereert grotendeels aan de bovenkant van de mkb-markt, bedrijven tussen de 500 en 3000 man. “Een bewuste keus,” vervolgt Caljé. “Het is een fijne markt om in te werken. Net niet corporate, maar we brengen er grote, interessante dingen tot stand. Vanuit ons kantoor in Eindhoven mikken we daarom ook niet op ASML, maar op de toeleveranciers daaromheen. Ook overheid vinden we een interessante markt om in te werken. Die zijn we aan het opbouwen.”

Dit artikel, geschreven door Annet Maseland, is gepubliceerd in het juni-nummer van Flexmarkt. In deze editie is de Flexmarkt Omzetranglijst Top-100 gepubliceerd. Alleen abonnees van Flexmarkt pro hebben toegang tot de digitale versie van Flexmarkt magazine.


Tijdens het FleXevent in juni deelden de FlexTopGroeiers uit de Flexmarkt Omzetranglijst Top-100 het geheim achter het succes van hun flexbedrijf. Kijk de video hieronder voor een impressie.

 

Met Flexmarkt pro heb je exclusief toegang tot:
✅ verdiepende en analyserende artikelen
✅ de verzuim- en transitietool
✅ handige voorbeelddocumenten, zoals de oproep – en vaststellingsovereenkomst
✅ antwoord op tientallen juridische flexvragen
✅ Flexmarkt magazine: het laatste nummer en archief
Waar nodig is deze informatie juridisch getoetst door onze arbeidsrechtadvocaten.

Abonneer je hier op Flexmarkt Pro

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer