Rechter verbiedt premieverhoging WGA

0

Delta Lloyd mag de forse premieverhoging van lopende WGA eigenrisicodrager verzekeringen niet doorvoeren. De verzekeraar moet het risico van het onverwacht hoog aantal WGA-uitkeringen zelf nemen en niet op haar klanten afwentelen.

Dat heeft de rechtbank in Amsterdam bepaald. Vier verschillende organisaties hebben onder begeleiding van Robidus een kort geding aangespannen omdat de verzekeraar een premieverhoging van 500 procent wilde doorvoeren.

probleem niet opgelost
Delta Loyd wilde de ‘en bloc’ clausule doorvoeren om zich in te kunnen dekken tegen toekomstige verliezen. Sven Kelder, directeur van HR-risk consultant Robidus, is blij met de uitspraak, maar beseft dat de kous hiermee niet af is. ‘Wij realiseren ons dat het onderliggende probleem van het duale stelsel hiermee niet is opgelost. We hopen dat de politiek snel de ogen opent hiervoor.’

Duale stelsel
Kelder hekelt het duale stelsel, waarbij werkgevers risico kunnen verzekeren via de overheid/UWV of via een private verzekeraar (WGA eigenrisicodragerschap). ‘Nu de privatisering uit zicht is, trekken enkele verzekeraars zich terug uit de markt. Belangrijkste oorzaak hiervan is dat de publieke verzekeraar (het UWV) niet gelijkwaardig is aan de private verzekeraars op de WGA-markt. Het UWV heeft een concurrentievoordeel, omdat verzekeraars toekomstige kosten nu moeten doorrekenen in hun premie terwijl het UWV de rekening voor zich uit kan schuiven.’

Slecht voor re-integratie
Ook Delta Lloyd heeft aangekondigd zich terug te trekken uit de WGA-markt en probeerde met een premieverhoging toekomstige verliezen te beperken. ‘De stap terug naar een verzekering bij het UWV zien werkgevers als een nadelige ontwikkeling.’ aldus Kelder. ‘Ondanks het gewin in premie op korte termijn zal de re-integratie van arbeidsongeschikten, mede door de bezuinigingen bij het UWV, stil komen te liggen.’ Omdat er minder partijen op de WGA markt actief zijn, zal de publieke WGA premies de komende jaren weer flink stijgen, zo verwacht Kelder.

Lees ook:
Goed WGA-advies is nodig
WGA-premie voor grote bedrijven verdubbeld

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer