Rotterdam sluit malafide uitzendbureaus

3

Zeker 100 malafide uitzendbureaus in de regio Rotterdam worden komend jaar van de markt gehaald. Dat staat in een overeenkomst die maandagmiddag door onder meer de gemeente Rotterdam, het ministerie van Sociale Zaken, ABU en FNV Bondgenoten is ondertekend.

 

Met wat de Rotterdamse aanpak wordt genoemd, willen de partijen extra stappen maken bovenop de landelijke maatregelen. Toenmalig minister Henk Kamp van Sociale Zaken kondigde begin september aan 100 uitzendbureaus die het meest over de schreef gaan aan te pakken door de opsporing en handhaving te versterken, zo schreef hij begin september aan de Tweede Kamer. Het gaat om bureaus die onderbetalen, geen sociale premies afdragen, mensen uitbuiten en daardoor op oneigenlijke manier concurreren.

‘Door goed samen te werken en snel en effectief informatie uit te wisselen, kunnen we tientallen boeven uit de markt te halen. Het gaat veelal om individuen die samen honderden bv’s op hun naam hebben staan. Daar moeten we echt van af’, aldus PvdA-wethouder Hamit Karakus van onder meer stedelijke economie.

De kern van de Rotterdamse aanpak houdt onder meer in dat de partijen zich gaan richten op de private personen achter de grote aantallen bv’s. ‘Malafide individuen hebben soms tientallen bv’s op hun naam staan. Wanneer een van die bv’s in beeld is bij de publieke of private handhaving, dan wordt de bv opgedoekt’, zegt ABU-directeur Aart van der Gaag.

Hij stelt dat bij effectief handhaven de aanpak niet alleen gericht moet blijven op de ondernemingen, maar vooral ook op het individu dat zich verschuilt achter een malafide constructie van rechtspersonen. ‘Veel weerloze mensen worden slachtoffer van deze criminelen en ze brengen de echte uitzendsector bovendien miljoenen schade toe’, aldus Van der Gaag.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

3 reacties

  1. Jan Groenewegen op

    Dweilen met de kraan open, dat is de werkwijze van sociale zaken.
    Het oneigenlijke gebruik van sociale voorzieningen, dat is het bestaansrecht de malafide uitzendburo’s. Steeds korte tijd in de boeken, lange tijd een uitkering.
    Links en rechtsom zakken vullen.

Reageer