Schijnconstructies via Cyprus onderzocht

1

De Inspectie SZW en de Sociale Verzekeringsbank doen volgens het NRC onderzoek naar schijnconstructies in de transportsector die via Cyprus lopen.

Transport en Logistiek Nederland (TLN) vroeg eerder deze week al om een onderzoek en aanpak van deze schijnconstructies na een uitzending van Nieuwsuur over Nederlandse chauffeurs die via tussenkomst van een Cypriotisch uitzendbureau rijden in ons land. Door de crisis, de gestegen brandstofprijzen en de open grenzen, maakt een toenemend aantal transportondernemers gebruik van constructies die de personeelskosten drukken.

Uitzendbureau in Cyprus
Deze ‘Cyprus-constructie’ houdt in dat Nederlandse chauffeurs formeel in dienst komen van een Cyprisch uitzendbureau. Het Nederlandse transportbedrijf waarvoor zij rijden, is dan geen werkgever meer, maar opdrachtgever van het uitzendbureau. Dat verlaagt de kosten voor het transportbedrijf met ruim een kwart, onder meer doordat verplichte premies voor sociale verzekeringen op Cyprus een stuk lager liggen dan in Nederland. Onduidelijk is of de constructie, die handig gebruikmaakt van Europese regelgeving, legaal is of niet.
 

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

1 reactie

  1. Jan van den Broek op

    Europa een,willen ambtenaren hebben.
    Een transportbedrijf mag mensen naar N.L. detacheren Met A1 zeker als deze chauffeurs internationaal rijden en niet langer dan 128 dagen/jaar in een Europeesch land verblijven,dit komt in de praktijk niet voor als ze transporteren door meerdere landen.Let wel chaufeurs zijn verzekert op sociaal gebied naar cypriotische voorwaarde.Minder uitkering bij ziekte,ongeval ,kinderbijslag ,WW pensioen etc dus ook een minder uurloon,logisch toch niet de schuld van deze mogelijkheid zoeken bij de transportbedrijven maar in de politiek.

Reageer