Tarieven flexkrachten stijgen in 2022 door personeelstekort

0

Volgend jaar zullen de tarieven van zzp’ers en gedetacheerden flink stijgen en ook de uurlonen van platformwerkers gaan hard omhoog. En dat komt niet zozeer door de hoge inflatie. Het is vooral het personeelstekort dat de kosten van de flexkracht opdrijft.

HeadFirst Group verwacht in 2022 een tariefstijging van 7% voor zzp’ers en gedetacheerden. Een hoogopgeleide professional kan het uurtarief gemiddeld met 5% verhogen. Voor praktisch opgeleiden stijgt het uurtarief nog harder: 10%.
Dit blijkt uit een door arbeidsmarktdataspecialist Intelligence Group ontwikkeld tariefvoorspellingsmodel voor 114 beroepen, dat zij dit jaar in samenwerking met HR-dienstverlener HeadFirst Group voor het eerst presenteert.
Binnen praktisch opgeleide beroepsgroepen worden dus de grootste stijgingen verwacht. Vooral bij machinemonteurs (44,6%), loodgieters en pijpfitters (36,7%), timmerlieden (32,6%), elektriciens en elektronicamonteurs (28,5%), assemblagemedewerkers (28,5%), land- en bosbouwers (25,8%), lassers en plaatwerkers (24,8%) en vrachtwagenchauffeurs (23,9%) spinnen garen bij de schaarste aan hun kunde. Onder hoogopgeleide professionals is het de elektrotechnisch ingenieur die het uurtarief het hardst kan laten of zien stijgen (>20%), gevolgd door managers in verkoop en marketing (15,3%) en ICT (14,3%). Ook databank- en netwerkspecialisten en technici bouwkunde en natuur kunnen verwachten dat hun tarieven met minimaal 10% omhooggaan.

Inhuurkosten budgetteren

Han Kolff, CEO bij HeadFirst Group, zegt in een toelichting op de uitkomsten van het tariefvoorspellingsmodel: “Dit biedt zzp’ers en detacheerders zicht op hun marktpositie, evengoed kunnen opdrachtgevers de prognose gebruiken om de inhuurkosten voor volgend jaar te budgetteren. Een volgende stap in het slim inzetten van data bij het organiseren van flexibele arbeid.”

Vacaturegraad

Het tariefvoorspellingsmodel is gebaseerd op negen factoren, waaronder de inkomensontwikkeling van zzp’ers, inflatie, economische groei en vacaturegraad. Geert-Jan Waasdorp, directeur en oprichter Intelligence Group: “Tariefstijgingen worden primair verklaard door een constante jaar-op-jaar verhoging van 1,8%. Logischerwijs speelt inflatie daarin een belangrijke rol, maar ook de ontwikkeling van de vacaturegraad – het aantal openstaande vacatures per 1.000 banen – heeft invloed. Naarmate deze daalt of stijgt en dus de markt krapper of ruimer wordt ten opzichte van het jaar daarvoor, beweegt het tarief mee. Deze twee factoren verklaren grotendeels de variantie in het voorspellingsmodel.”

Lees ook:

Platformwerkers verdienen meer

Ook platformwerkers verdienen overigens steeds meer dankzij de krapte op de arbeidsmarkt. Dat geldt met name voor fietskoeriers, orderpickers en logistiek medewerkers. In de afgelopen drie maanden is namelijk er een enorme stijging te zien in de uurlonen op de flexibele uitzendplatformen, zo stelt uitzendplatform Youbahn op basis van eigen data-analyse.

Verhogen uurloon

De oorzaak van de stijging heeft met name te maken met het personeelstekort waardoor de vraag hoger is dan het aanbod. Deze scheve verhouding is op een uitzendplatform als Youbahn direct terug te zien in de uurlonen, waar ondernemers deze continu kunnen aanpassen. Zodra de nood hoog is, zetten de bedrijven alles op alles om ervoor te zorgen dat hun shifts worden vervuld. Onlangs werd er een shift voor een afwasser aangeboden tegen een uurloon van € 19,55. Hier kwamen in totaal 21 reacties op binnen. Op dezelfde shift, die tegen een uurloon van € 13,22 werd aangeboden, reageerden ‘slechts’ twee personen.

Ter vergelijking: sinds 1 juli 2021 bedraagt het wettelijk minimumuurloon voor iemand van 21 jaar en ouder € 9,82 op basis van 40 uur. 

Tekorten nemen toe met feestdagen

Ard Huininga, CEO bij Youbahn zegt hierover: “Niet eerder hebben we de uurlonen op ons platform zo zien stijgen. Met het oog op de feestdagen vermoed ik dat de tekorten in meerdere sectoren nog extra zullen toenemen, zoals in de logistiek. Ik verwacht dat veel restaurants hun lunchopties gaan uitbreiden met de feestdagen, aangezien zij  ‘s avonds hun deuren gesloten moeten houden. Dit heeft vervolgens weer effect op het aantal reacties op functies zoals orderpicker en logistiek medewerker. Het zal mij niet verbazen als in deze laatste maand van het jaar de uurlonen verder stijgen, omdat de meesten dit nog als enige redmiddel zien om op tijd en aan voldoende personeel te komen.”

Lees ook: De opmars van on demand uitzenden

Volg Flexmarkt op LinkedIn:

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer