Uber Eats laat bezorgers via uitzendconstructie werken

0

Uber Eats laat bezorgers bij wijze van proef werken via uitzendbureau Adecco.

Fietskoeriers die eten bezorgen voor Deliveroo of UberEats zijn zzp’ers, in tegenstelling tot de maaltijdbezorgers voor Thuisbezorgd.nl, Getir of Foodora, die in loondienst zijn.

Begin 2023 haalde de Hoge Raad een streep door de zzp-constructie van maaltijdbezorgers van Deliveroo. De bezorgers waren feitelijk in loondienst, luidde het oordeel. Mogelijk is deze uitspraak van invloed op de ommezwaai van Uber Eats naar loondienst.

Zeven steden

Vooralsnog gaat het om een kleine proef, staat te lezen in een persbericht. De proef, die begint op 13 november, gaat van start in zeven grote steden en zal enkele maanden duren. In die periode worden er met de uitzendkrachten gesprekken gevoerd, om te onderzoeken wat ze belangrijk vinden. Als onderdeel van de proef werft Adecco nieuwe fietskoeriers.

De uitzendkrachten zijn net als de zelfstandige fietskoeriers baas over hun eigen werkschema. Ze bepalen zelf welke diensten ze werken. Ook als ze bijvoorbeeld twee weken niet willen of kunnen weken. Tot een uur van tevoren kunnen ze diensten claimen.

Over Auteur

Annet Maseland is freelance-redacteur van Flexmarkt

Reageer