In de discussie over de beoordeling van arbeidsrelaties – zzp of loondienst – pleit de Raad voor Interim Management (RIM) om aan de bovenkant van de arbeidsmarkt alle zelfstandigen te laten werken vanuit een BV.
Dit schrijft de netwerkorganisatie Raad voor Interim Management (RIM) als een reactie op het conceptvoorstel Wet Verduidelijking Beoordeling Arbeidsrelatie en Rechtsvermoeden. Dit wetsvoorstel ligt ter internetconsultatie. Het is nog tot 10 november 2023 mogelijk om een reactie te geven.
Drie factoren
In het voorstel wordt zelfstandigheid beoordeeld aan de hand van drie factoren. Eerst wordt gekeken of sprake is van ‘aansturing’ of ‘organisatorische inbedding’. Is daar sprake van, dan kan een derde criterium alsnog wijzen in de richting van een opdrachtrelatie, namelijk het ondernemerschap. Ofwel, in hoeverre werkt iemand voor eigen rekening en risico.
Ondernemerschapscriteria
RIM vreest dat het voorstel de noodzakelijke flexibiliteit aan de bovenkant van de arbeidsmarkt zal inperken en daarmee organisaties schaadt die behoefte hebben aan tijdelijke management-expertise bij veranderingen of grote projecten.
De organisatie twijfelt aan de uitvoerbaarheid van het criterium ‘organisatorische inbedding’. Daarom pleit het voor een model waarin ondernemerschapscriteria als eerste toetsinstrument wordt ingezet. In het overleg met de minister heeft de RIM dit punt steeds betoogd en is verrast hierover niets in het voorstel terug te lezen.
Vanuit BV werken
In aanvulling, als versterking van het ondernemerschapscriterium, stelt de RIM voor dat alle zelfstandigen (aan de bovenkant van de arbeidsmarkt) gaan werken vanuit een BV. Door deze verplichting wordt – als gunstig neveneffect – de fiscale gelijkheid tussen deze zelfstandigen en werknemers met een dienstverband verbeterd.
2 reacties
Interessante gedachte. En Vanaf welk uurtarief is dit dan de bedoeling?
Wat voegt werken uit een BV toe, als het kernprobleem waar we voor staan betreft de vraag of er sprake is, dat degene die werkt ten behoeve van een opdrachtgever (al dan niet werkende uit een eenmans BV) niet als werknemer van die opdrachtgever aangemerkt moet worden? Basisregel is, dat er ‘door een BV heen’ gekeken dient te worden naar de onderliggende verhouding.