Uitzendkracht blij met collega’s, minder blij met opleidingskansen

0

Uitzendkrachten zijn tevreden met hun werk en geven hun uitzendbaan gemiddeld een 7 als rapportcijfer. Dat komt vooral door hun collega’s. Ze zijn echter minder te spreken over hun opleidingsmogelijkheden.

83 Procent van de uitzendkrachten geeft een voldoende tot goed rapportcijfer voor hun uitzendbaan, aldus een onderzoek in opdracht van de NBBU.

De uitzendkrachten zijn het meest tevreden over hun collega’s en het minst tevreden over de opleidingsmogelijkheden. Dat blijkt uit onderzoek naar de werkbeleving, beweegredenen en wensen van uitzendkrachten in opdracht van brancheorganisatie NBBU.

Het onderzoek
Aan de uitzendkrachten is onder meer gevraagd een rapportcijfer te geven over arbeidstijden, werkdruk en leren tijdens en van het werk. Daarnaast is gevraagd of zij tevreden zijn over regelingen in het arbeidscontract, zoals vakantie- en verlofregelingen, het salaris en de toelagen. Ook konden uitzendkrachten hun mening geven over het flexwerk als contractsvorm. Driekwart (73 procent) van de uitzendkrachten zegt het werken met een flexibel arbeidscontract prettig te vinden of zegt dat de contractvorm hen niet uitmaakt.
 
‘Maatschappelijke behoefte’
De NBBU vermoedt dat de positieve werkbeleving van uitzendkrachten voorkomt uit het feit dat flexwerk voorziet in een maatschappelijke behoefte. “Door het werk spelen uitzendkrachten een rol op de arbeidsmarkt, ze dóen er toe,” aldus de NBBU in een persbericht.

Waarom uitzendwerk?
De meeste uitzendkrachten geven aan dat uitzendwerk hen de mogelijkheid geeft weer werk te hebben na het verliezen van een vaste baan wegens ontslag, reorganisatie of faillissement. Een derde van de uitzendkrachten werkt als uitzendkracht om een vaste baan te vinden. Tegelijkertijd is het voor 25 procent van de uitzendkrachten een makkelijke manier om werk te vinden. Circa 30 procent antwoordt dat ze geen andere keus hadden.

Kwart houdt niet van flexcontract
Ongeveer een kwart vindt het niet prettig om via een flexcontract te moeten werken. Veelal geven ze aan dat een vast dienstverband rust en zekerheid biedt.

Investeren in scholing
"We moeten er meer aan doen om flexwerk aantrekkelijker te maken", aldus NBBU-directeur Marco Bastian. Bastian vindt dat er meer in scholing geïnvesteerd moet worden en wijst op het gratis advies dat de NBBU aan uitzendorganisaties biedt op het vlak van scholingsbeleid.

De NBBU
Bij de NBBU zijn 800 uitzendorganisaties aangesloten die per jaar ongeveer 160.000 uitzendkrachten aan het werk hebben.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer