‘Uitzendsector geen goede graadmeter meer’

0

Nu werkgevers bij licht economisch herstel eerder hun eigen personeelsbestand aanspreken en minder snel geneigd zijn uitzendkrachten in te schakelen, is de uitzendmarkt geen goede graadmeter meer voor de economie.

Die conclusie trekt het economisch bureau van ABN Amro in een dinsdag gepubliceerd rapport. De uitzendbranche profiteerde vaak als eerste van een aantrekkende economie, waardoor de branche als graadmeter werd gebruikt. Maar het omgekeerde lijkt nu aan de hand: de markt voor uitzenders lijkt met vertraging te reageren op herstel.

De bank denkt dat de werkgelegenheid voor uitzendkrachten volgend jaar maar heel licht verbetert. De Nederlandse uitzendbranche heeft al anderhalf jaar te maken met krimpcijfers. Voor dit jaar wordt een krimp voorzien van 3%.

Echt herstel voor de branche blijft uit door de verwachte matige groei van de Nederlandse economie in 2014, ook vanwege de bezuinigingen en de oplopende werkloosheid. De groeiprognose wordt becijferd op 0,4% in 2014. Al met al ziet het er voor de uitzendbranche niet heel gunstig uit. De werkgelegenheid voor uitzendkrachten zal volgend jaar met hoogstens 0,5% groeien, denkt ABN Amro.

ANP, ABN Amro

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer