Vacaturesite VDAB verslaat Indeed en LinkedIn op de Belgische arbeidsmarkt

0

VDAB leidt als de populairste vacaturesite die Belgen gebruiken bij het zoeken naar een nieuwe baan. Maar Indeed en LinkedIn blijven ook belangrijke platforms. 

In Europa zijn Indeed en LinkedIn over het algemeen de leidende vacaturesites voor werkzoekenden. Echter, België lijkt anders, aangezien werkzoekenden zich tot lokale vacaturesites wenden. Sterker nog, de helft van de Belgen gebruikt de lokale VDAB-site in de zoektocht naar een (andere) baan. VDAB is een uitbreiding van een regionaal openbaar arbeidsbureau in België dat zich specifiek richt op het verhogen van de werkgelegenheid in Vlaanderen.

Populairste vacaturesites in België

Na VDABkomt Indeed op de tweede plaats, de voorkeur van 19% van de Belgische werkzoekenden, en Jobat met 16%. Dit is gebaseerd op een studie van de Intelligence Group met in totaal 15.228 respondenten, wat representatief is voor de Belgische arbeidsmarkt in 2022-2023. Vacaturesites zijn een cruciaal onderdeel van de Belgische arbeidsmarkt. De drie primaire oriëntatiebronnen die Belgen gebruiken zijn vacaturesites (44%), zoekmachines (29%) en open sollicitaties (28%).

Volgens Geert-Jan Waasdorp, CEO van Intelligence Group, zijn Belgen meer geïnteresseerd in lokale vacaturesites dan de gemiddelde Europeaan. “Recruiters gebruiken LinkedIn en Indeed om een breder Belgisch publiek te bereiken. Hoewel LinkedIn en Indeed nuttig zijn vanwege hun brede bereik, werkt het focussen op de kracht van lokale kampioenen voor lokale werving. In de komende jaren, als wereldwijde werving steeds meer nodig wordt, zullen we meer bedrijven zien die platforms zoals Indeed en LinkedIn gebruiken. Lokale vacaturesites zullen meer marktaandeel verliezen aan deze wereldwijde reuzen.”

Vacaturesite

2023 %

2023 rank

2022 %

2022 rank

vdab.be

50

1

45

1

be.indeed.com

19

2

22

2

jobat.be

16

3

15

4

be.linkedin.com

13

4

11

5

leforem.be

12

5

16

3

job.be

11

6

8

6

stepstone.be

8

7

7

7

monster.be

3

8

4

8

references.be

3

9

2

11

selor.be

2

10

3

10

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wijzigingen in de ranglijst

In de recente ranglijst zijn enkele opvallende veranderingen te zien. LinkedIn is gestegen van de vijfde naar de vierde plek als populairste vacaturesite. Aan de andere kant zakte Leforem, dat eerder op de derde plaats stond, naar de vijfde positie. Deze verandering is vergelijkbaar met wat we in landen als het VK en Duitsland zien, waar LinkedIn steeds populairder wordt onder werkzoekenden.

Job.be behield zijn positie als zesde favoriete vacaturesite en werd zelfs populairder vergeleken met het voorgaande jaar. StepStone en Monster veranderden ook niet en bleven respectievelijk de zevende en achtste voorkeursvacaturesites in 2023. Interessant is dat References en Selor in de ranglijst stegen en de negende en tiende meest gewaardeerde vacaturesites werden.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer