Werkgelegenheid uitzendkrachten neemt toe, aandelen USG en Randstad in de lift

0

Het aantal uren dat door uitzendkrachten is gewerkt, is in de periode van 26 april tot en met 23 mei voor het eerst sinds eind 2007 weer gegroeid. Dat maakte de ABU dinsdag bekend.

Tussen eind april en eind mei nam het aantal door uitzendkrachten gewerkte uren met 9 procent toe ten opzichte van het voorgaande jaar. De omzet van uitzendbureaus steeg met 8 procent.

Met de groei komt een einde aan ‘een zeer lange en heftige periode van krimp’, aldus de ABU. Volgens de organisatie moeten de cijfers wel met enige voorzichtigheid worden geïnterpreteerd. De periode van week 17 tot en met 20 kende dit jaar twee werkdagen minder dan vorig jaar, waardoor er een flinke correctie op de oorspronkelijke cijfers is toegepast.

Vooral in de industrie was aanzienlijk meer werk voor uitzendkrachten. Het aantal uren dat door flexibele krachten werd ingevuld, lag er 26 procent hoger dan in dezelfde periode in 2009. De administratieve sector liet als enige bedrijfstak nog een daling van de werkgelegenheid voor uitzendkrachten zien.

In de medische sector groeide het aantal gewerkte uren met 2 procent ten opzichte van een jaar eerder. In de technische sector werd 6 procent meer gewerkt door uitzendkrachten.

Voor marktleider Randstad kwamen de positieve cijfers niet als een verrassing. ‘We zagen de positieve ontwikkelingen al in andere landen. De arbeidsmarkt in Nederland raakte later in een dip, en klimt daar nu ook wat later uit’, aldus topman Ben Noteboom van ’s werelds op een na grootste uitzendconcern. Hij wilde niet specifiek ingaan op de ontwikkeling van de omzet van Randstad in de door ABU onderzochte periode.

Op de aandelenbeurs in Amsterdam kregen de berichten van de ABU een warm onthaal. Het aandeel Randstad stond aan het begin van de middag 3,7 procent hoger en was daarmee de grootste winnaar in de AEX-index. Branchegenoot USG People kreeg er in de MidKap 4 procent bij.
 

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer