Werknemers nog niet geïnformeerd over illegale medische dossiers

0

FNV Bondgenoten heeft verzuimbureau VerzuimReductie tien dagen de tijd gegeven om werknemers van wie de medische gegevens op onrechtmatige wijze zijn verzameld te benaderen.

Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) is verzocht op de naleving toe te zien.

Medische persoonsgegevens

Uit een uitzending van het televisieprogramma Zembla dit voorjaar bleek dat VerzuimReductie op onrechtmatige wijze medische persoonsgegevens verzamelde en de privacy van zieke werknemers schond. VerzuimReductie beloofde toen alle werknemers van wie een medisch dossier is aangelegd op de hoogte te stellen, zodat deze medewerkers hun dossier konden inzien. Dit is volgens FNV Bondgenoten echter niet actief gebeurd waardoor veel medewerkers niet op de hoogte zijn van het bestaan van een medisch dossier.

De illegale dossiers van VerzuimReductie zullen dit najaar worden vernietigd. Of dat de schade kan inperken is maar de vraag, het is namelijk goed mogelijk dat de werkgevers beschikken over kopieën van diezelfde dossiers.

Juridische stappen

Mocht VerzuimReductie binnen de tien gestelde dagen geen actie ondernemen dan overweegt FNV Bondgenoten juridische stappen.

Reactie VerzuimReductie:
‘In tegenstelling tot wat FNV beweert, houden wij ons volledig aan onze afspraken met het CBP. Het rapport van het CBP is op 11 juli openbaar geworden. De acties die wij sindsdien hebben ondernomen zijn: wij hebben onze klanten en oud-klanten direct een brief gestuurd waarin wij hen adviseren om per 1 oktober a.s. onrechtmatige gegevens uit hun dossiers te verwijderen èn waarin wij aangeven dat werknemers die dit wensen hun dossiers bij ons kunnen opvragen. Volgens planning verzenden wij morgen een herinneringsbrief en plaatsen wij advertenties in twee landelijke dagbladen. Daarnaast hebben wij op aanwijzing van het CBP eind vorige week onze website aangepast zodat het voor mensen duidelijker wordt hoe zij hun dossier kunnen opvragen.’
 

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer