Akkoord over aanpak schijnconstructies

0

De regeringspartijen VVD en PvdA hebben vrijwel overeenstemming over een plan om schijnconstructies met Oost-Europese werknemers aan te pakken.

De partijen zijn elkaar dicht genaderd en een akkoord is binnen handbereik, aldus ingewijden rond de regeringscoalitie dinsdag.

Minimumloon
Eind vorige week waren VVD en PvdA het nog flink oneens. De liberalen wilden dat PvdA-minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) zijn voorstel zou afzwakken. Asscher wil voorkomen dat bedrijven Poolse of andere Oost-Europese werknemers onder het minimumloon betalen, waardoor zij Nederlanders verdringen op de arbeidsmarkt. De manier waarop Asscher dat wilde bereiken, ging de VVD te ver.

Ketenaansprakelijkheid
In de plannen van Asscher zou een hoofdopdrachtgever er altijd voor verantwoordelijk worden dat cao-afspraken worden nageleefd (de zogenoemde ketenaansprakelijkheid, red.) In de huidige situatie is alleen de directe werkgever aansprakelijk. Maar de VVD wilde daar niet aan. De liberalen waren bang dat bedrijven met te veel bureaucratische rompslomp zou worden opgezadeld. In het compromis dat nu in de maak is kan de hoofdaannemer alleen worden aangesproken bij grove nalatigheid. Die heeft dan 6 maanden de tijd om in te grijpen. Volgens PvdA-leider Diederik Samsom betekent de nieuwe aanpak dat als je bij je baas geen loon krijgt je uiteindelijk bij diens opdrachtgever terecht kunt.

Over het aanpakken van schijnconstructies heeft het kabinet vorig jaar afspraken gemaakt met vakbonden en werkgevers in het sociaal akkoord.


ANP

Lees ook:

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer