CBP: Inlener mag geen ‘kopietje paspoort’ vragen

0

Het College bescherming persoonsgegevens (CBP) constateert dat bedrijven in verschillende sectoren nog steeds in strijd met de wet om een kopie van een identiteitsbewijs vragen. Ook inleners maken zich hier schuldig aan.

Het CBP heeft in 2013 meer dan 1.000 signalen ontvangen over bedrijven die ID-bewijzen kopiëren van klanten of medewerkers. Daaronder waren ook veel signalen over inlenende bedrijven of aannemers die een kopie paspoort verlangden van werknemers die zij inhuren van een uitzendbedrijf.

Inlener: niet kopiëren, wel controleren

Werkgevers mogen een kopie van het identiteitsbewijs van hun werknemers verwerken, maar bedrijven die personeel inhuren of werk uitbesteden mogen dat niet.
Een werkgever die arbeidskrachten inhuurt is wel volledig verantwoordelijk voor het controleren van papieren, ook als het uitzendbureau zegt dat al te hebben gedaan. Dat de inlener verantwoordelijk is voor juiste legitimatie van ingehuurd personeel,  blijkt uit een uitspraak van de Raad van State.

Belastingdienst in de fout

De Belastingdienst bleek bedrijven echter te adviseren een kopie van het identiteitsbewijs te maken. De Belastingdienst heeft na optreden van het CBP het beleid gewijzigd en informeert bedrijven nu dat het maken van een kopie paspoort niet noodzakelijk en daarmee in strijd met de wet is.
Bron: CBP

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer