CBS: bijna 1,2 miljoen uitzendkrachten, gedetacheerden, zzp’ers

0

Van de werkzame beroepsbevolking was vorig jaar 2,3 procent gedetacheerd. Het aandeel uitzendkrachten lag met 2,7 procent iets hoger, zzp’ers vormen 9,4 procent van de werkenden.

Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag.

In 2014 was 2,7 procent (225.000 personen) van de werkenden een uitzendkracht, 2,3 procent (187.000 personen) was gedetacheerd en 9,4 procent (772.000) een zzp’er. Werkgevers huren uitzendkrachten vaak in om fluctuaties in de personeelsomvang op te vangen. Zzp’ers worden ingezet bij veelal specialistisch werk en bij het opvangen van piekperioden en seizoenswerk. Belangrijke redenen om gedetacheerden in te huren zijn de aard van het werk en de onvoldoende beschikbaarheid van eigen personeel. Gedetacheerden hebben tijdelijk werk bij een bedrijf, maar de meesten (85 procent) hebben wel een vast contract bij de uitlener.

Uitzendkrachten jong
De drie groepen verschillen flink naar leeftijd en opleiding, blijkt uit het onderzoek. Uitzendkrachten zijn relatief jong: een kwart is 15 tot 25 jaar. Van de zzp’ers en gedetacheerden is dat minder dan 10 procent. Zzp’ers zijn gemiddeld de oudsten: meer dan de helft is 45 jaar of ouder. Uitzendkrachten zijn behalve jong ook relatief laagopgeleid. Van de gedetacheerden en zzp’ers die eigen arbeid of diensten aanbieden is respectievelijk 48 procent en 46 procent hoogopgeleid.

Gedetacheerden, uitzendkrachten en zzp’ers
In de periode 2012–2014 waren softwareontwikkelaars, beveiligingspersoneel, databank- en netwerkspecialisten en elektrotechnisch ingenieurs relatief vaak gedetacheerd. Hulpkrachten in de bouw en industrie en assemblagemedewerkers werkten relatief vaak als uitzendkracht, evenals productiemachinebedieners en de receptionisten en telefonisten. Uitvoerend kunstenaars en auteurs en taalkundigen boden vaak eigen arbeid of diensten aan als zzp’er. Dat gold ook voor de fotografen en interieurontwerpers en de kappers en schoonheidsspecialisten.


ANP/CBS

Lees ook:

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer