Eerder stoppen blijft mogelijk in grootmetaal

1

Afgelopen dinsdag zijn werkgevers en vakbonden het eens geworden over een nieuwe cao voor de grootmetaalsector. Hierin is afgesproken dat eerder stoppen met werken mogelijk blijft voor de 180.000 werknemers in de sector.

Het loon in de sector stijgt de komende vijftien maanden met 1,65 procent en er komen crisismaatregelen voor behoud van werkgelegenheid en voor opleidingen.

Vakbondsbestuurder Jos Brocken van FNV Bondgenoten is vooral blij dat ook straks mensen nog eerder kunnen stoppen met werken. "Oudere werknemers hoeven niet opgebrand te stoppen met werken en jongere werknemers kunnen daardoor aan de slag blijven." Een tijdelijke extra premie, die werkgevers en werknemers allebei voor de helft betalen, maakt dat mogelijk. Nu stoppen de werknemers gemiddeld met werken als zij 61,5 jaar zijn. Dat loopt op naar 62, aldus Brocken.

De lonen gaan per 1 juli 2010 met 0,5 procent omhoog. Per 1 januari 2011 komt daar 1,15 procent bij. Dat betekent koopkrachtbehoud voor de werknemers, stelt onderhandelaar Peter de Jong van CNV Vakmensen. Hij deelde een compliment uit aan de werkgeverskoepel FME/CWM die in deze periode van crisis de werknemers in de sector zekerheden biedt.

De komende jaren wordt circa 30 miljoen euro geïnvesteerd in scholing. De cao loopt van 1 februari 2010 tot 1 mei 2011.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

1 reactie

  1. Joanna van der Graaf op

    Goede zaak! Het is goed om ook iets positiefs te melden voor de mensen in de metaal sector. Er is al zoveel narigheid…

Reageer