Ervaring belangrijker dan prijs bij selectie zzp’ers

0

Opdrachtgevers die zelfstandig professionals (zp’ers) inhuren, gaan in de selectieprocedure doorgaans niet voor de goedkoopste kandidaat.

Een opdrachtgever kiest over het algemeen voor een zp’er die gemiddeld 4% meer vraagt dan het gemiddelde uurtarief in de markt.

Dit blijkt uit de tweede editie van ZP Facts, de kwartaalmonitor voor zp’ers in de zakelijke dienstverlening.

Inhuur meer ervaren professionals
In het eerste kwartaal van 2015 is een verschil van €3,50 gesignaleerd tussen het gemiddelde aanbiedingstarief van alle professionals en het gemiddelde tarief dat een opdrachtgever betaalt voor de diensten van de zp’er die daadwerkelijk ingehuurd wordt. Het verschil zit hem volgens ZP Facts hoogstwaarschijnlijk in de keuze van opdrachtgevers voor de inhuur van meer ervaren professionals. Zij zijn bereid gemiddeld 4% meer te betalen voor ervaring, kennis en kunde. Rick Kruiswijk, algemeen directeur van HeadFirst, één van de initiatiefnemers van ZP Facts: ‘Het verschil geeft aan dat opdrachtgevers niet enkel op basis van prijs bepalen welke professional ingehuurd wordt. Een goede prijs- kwaliteitsverhouding staat voorop.’

Betaalde tarieven licht gestegen
Ten opzichte van het voorgaande kwartaal zijn de gemiddelde aangeboden tarieven gestegen. Zelfstandig professionals durven dus meer te vragen. Er is ook een stijging van betaalde tarieven zichtbaar is, gemiddeld € 3 ten opzichte van het laatste kwartaal van 2014.
De huidige tarieven zijn door ZP Facts ook afgezet tegen hetzelfde kwartaal een jaar eerder; kwartaal 1 van 2014 versus kwartaal 1 van 2015. Hieruit blijkt dat er sprake is van een stijging van €1,24 in het gemiddelde betaalde tarief. Zowel het gemiddelde gewenste als geboden tarief is in kwartaal 1 van 2015 slechts in kleine mate veranderd ten opzichte van vorig jaar.

Bron: ZP Facts

Lees ook:

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer