Asscher bereid om WWZ aan te passen

0

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken is bereid om de Wet Werk en Zekerheid aan te passen als na een paar jaar blijkt dat de wet niet het beoogde effect heeft. Dat zegt hij in een interview met NRC Handelsblad.

Asscher is afgelopen zaterdag in zeven kranten een media-offensief begonnen rond zijn Wet Werk en Zekerheid, die 1 juli (komende woensdag) van kracht wordt.

Vast contract
De basis van de wet is gelegd in het voorjaar van 2013 bij het sociaal akkoord dat het kabinet toen sloot met werkgevers en vakbonden. Toch is er de laatste tijd veel kritiek. Asscher erkent dat de wet niet voor iedereen ineens een vast contract gaat opleveren. De wet moet zich eerst een paar jaar in de praktijk bewijzen.

Flexkrachten
Ook op Europees niveau hekelt Asscher de bestaansonzekerheid van flexkrachten. ‘Daardoor missen mensen waardering en respect en liggen ze ’s nachts wakker of ze de volgende dag of week nog werk hebben en de huur kunnen betalen. Dat is de veramerikanisering van de arbeidsmarkt’, aldus Asscher.

Concurrentie op arbeidskosten
Hij wil strengere regels voor het vrij verkeer van arbeid. ‘De manier waarop EU-regels en het Europese systeem werken is: organiseer concurrentie op arbeidskosten. Dat is verkeerd. Nu wordt de bestaanszekerheid van velen ondergraven omdat anderen bereid zijn hier voor een veel lager loon te werken’, aldus de minister.

Schijnzelfstandigen
Asscher hekelt ook de positie van laagbetaalde schijnzelfstandigen. ‘Als iemand het minimumloon verdient, is de werkgever veel meer kwijt door werkgeverslasten. Als de werknemer zelfstandige wordt, steekt de werkgever het voordeel in eigen zak.’

Bron:  ANP

Lees ook:

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer