Flextalks debat: ‘Uitzendbureaus zijn in de toekomst niet meer nodig’

0

‘Uitzendbureaus zijn in de toekomst niet meer nodig’, dat is wat professor Ton Wilthagen (hoogleraar arbeidsmarkt) poneerde tijdens het eerste Flextalks debat op woensdag 24 juni.

Tijdens het Flextalks debat in Hangar 01 van Breda International Airport stelde Wilthagen dat hij een toekomst voorziet waarin de arbeidsmarkt volgens het Flexicurity model werkt.
De doorgaande flexibilisering van de arbeidsmarkt en de rol van uitzendondernemingen in die ontwikkeling, was onderwerp van gesprek tijdens het mini-congres ‘Mind Your Step: de toekomst van flex en uitzenden.’

Wet Werk en Zekerheid
Gesprekspartners Jurriën Koops (ABU), Ellen van Hierden (ARTRA), Han Mesters (ABNAMRO), Jaap Buis (SNCU) en Wim Davidse (hoofdredacteur Flexmarkt) gingen  in op de huidige kramp tussen de behoefte in de markt geeft en de huidige wet- en regelgeving. De met de nieuwe wet (Wet Werk en Zekerheid) beoogde vaste contracten zullen er niet komen, stelden de deelnemers aan het debat.

Minder regels
SNCU directeur Jaap Buis kon zich volledig vinden in de stelling dat minder regels beter zijn voor de branche. ‘Wij kunnen dan simpelweg veel beter handhaven.’ Een pleidooi voor meer eenvoud, minder regels kwam ook van Jurriën Koops.. En zeker geen regels die haaks staan op de marktontwikkelingen.

Kortere opdrachten
De markt gaat steeds meer naar kortere opdrachten in plaats van lange termijn werkrelaties. ‘Zodra je met een opdracht begint, moet je al weten wat de volgende wordt’, aldus Han Mesters, die dat beeld ook ziet in de groeiende wereld van zzp’ers. De toegevoegde waarde voor uitzendbureaus zit in de ondersteuning van werkenden.

Uitzendbureaus
Jurriën Koops: ‘Uitzendbureaus worden volgens ABU, organisatoren van werk. Er komt steeds meer werk voor onze sector. De rol van uitzendorganisaties is niet uitgespeeld, we moeten wel door ontwikkelen’. En opleiden en ontwikkelen, het stokpaardje van Ellen van Hierden kreeg ook de aandacht. ‘Als je jezelf niet continu bijspijkert, verlies je de aansluiting op toekomstige opdrachten.’

Mobiliteit
Anderzijds werd er ook gesproken over een ‘vangnet’. Er blijft altijd een categorie mensen die simpelweg niet in staat is om voor die mobiliteit te zorgen. ‘Daar moeten we met elkaar iets voor willen regelen. We zijn een beschaafde maatschappij met opgebouwde normen die ook in het nieuwe systeem terug moeten komen’, aldus Ton Wilthagen. Het volledige interview met prof. dr. Ton Wilthagen is te zien op www.flextalks.nl.

Bron: Flextalks

Lees ook:

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer