Flexibiliteit bij quotum arbeidsgehandicapten

0

Bedrijven moeten in 2020 wel minimaal 5 procent arbeidsgehandicapten in dienst hebben, maar deze regel mag wel flexibel worden toegepast. Dat stelt staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken in een interview met Trouw woensdag.

Ze zegt dat als het ene bedrijf geen werknemers met een handicap aanneemt en een ander bedrijf juist wel, dat dat prima is. ‘Laat werkgevers maar met lumineuze ideeën komen’, zegt ze in de krant.

Werkgevers
Onder werkgevers is veel weerstand tegen het kabinetsplan om het quotum van 5 procent arbeidsgehandicapten in te stellen. Volgens Bernard Wientjes van VNO-NCW leert de geschiedenis dat elke vorm van quotering mislukt.

Quotumregeling
Het kabinet ontwerpt in de nieuwe Participatiewet een quotumregeling voor het in dienst nemen van arbeidsgehandicapten door grotere werkgevers. De plannen gaan gepaard met een forse bezuiniging op de sociale werkvoorziening. Naarmate het aantal plaatsen in de sociale werkvoorziening afneemt, neemt het aantal reguliere werkplaatsen voor arbeidsgehandicapten toe.

Participatiewet
Het plan is om de nieuwe Participatiewet op 1 januari 2014 in te voeren. De wet voegt de verschillende regelingen die nu nog gelden voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt samen. Zo komen de wwb, wsw en deel van de Wajong onder één regeling te vallen. De gemeenten worden verantwoordelijk voor de participatie van deze groep mensen.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer