Kamer voor boete bij te weinig arbeidsgehandicapten

1

Bedrijven kunnen vanaf 2017 een boete krijgen als ze te weinig arbeidsgehandicapten in dienst hebben. Het gaat om 5000 euro per niet-ingevulde werkplek.

Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer steunt het wetsvoorstel hierover van staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken), zo bleek donderdag.

Boete
Het kabinet heeft met werkgevers en vakbonden afgesproken dat er de komende jaren 125.000 banen komen voor mensen met een arbeidsbeperking. De boete is bedoeld als stok achter de deur, zodat bedrijven zich aan de afspraak houden. Klijnsma hoopt de sanctie nooit te hoeven toepassen.

Hoger opgeleide arbeidsgehandicapten
De extra banen zijn bedoeld voor personen die door een geestelijke of lichamelijke beperking niet in staat zijn het minimumloon te verdienen. Maar bedrijven mogen straks hoger opgeleide gehandicapten ook meetellen om aan het afgesproken percentage te komen, zo heeft de Kamer geregeld. De oorspronkelijke doelgroep van 125.000 kan dus in de praktijk wat groter worden.


Klijnsma gaat op verzoek van de Kamer nog bekijken of het mogelijk is bedrijven te belonen als ze meer arbeidsgehandicapten in dienst nemen, in plaats van ze te straffen als ze dat niet doen. De Kamer stemt volgende week over het wetsvoorstel.

Bron: ANP

Lees ook:

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

1 reactie

Reageer