UWV stuk somberder over arbeidsmarkt

0

Uitkeringsinstantie UWV voorziet dat de arbeidsmarkt dit jaar veel sterker krimpt dan eerder gedacht. De werkgelegenheid neemt in 2013 naar verwachting af met 85.000 banen, waarmee het aantal vacatures een dieptepunt bereikt. Dat maakte de instantie dinsdag bekend.

In juni vorig jaar ging UWV nog uit van een afname van het aantal banen dit jaar met 7000. ‘De economie ontwikkelt zich ongunstiger dan vorig jaar werd voorspeld. De werkgelegenheid neemt daardoor sterker af dan verwacht’, aldus UWV. De arbeidsmarkt kromp vorig jaar naar schatting al met 51.000 banen.

De uitkeringsinstantie voorziet de sterkste teruggang in de industrie, de bouw en het openbaar bestuur. Alleen de sector zorg en welzijn laat met een plus van 15.000 (1 procent) enige groei van betekenis zien. Maar deze groei is aanzienlijk lager dan in de periode 1995-2012, toen de werkgelegenheid in de sector jaarlijks meer dan dubbel zoveel toenam. ‘Het beleid gericht op terugdringen van de zorgkosten leidt tot lagere werkgelegenheidsgroei’, stelt het uitkeringsorgaan.

De instantie becijferde dat er in heel 2013 bijna 640.000 vacatures zullen ontstaan, het laagste niveau in zeker 16 jaar. In de periode voor de crisis kwamen er nog jaarlijks 1,1 miljoen vacatures bij.

Het CBS kondigde eerder deze maand al aan dat de werkloosheid in Nederland in december verder is opgelopen tot 7,2 procent van de beroepsbevolking. Daarmee zaten er in totaal 571.000 mensen zonder werk. Per maand kwamen er vorig jaar gemiddeld 10.000 werklozen bij. De werkloosheid in ons land stijgt al 1,5 jaar vrijwel onafgebroken.

UWV moest vorig jaar honderden mensen extra inzetten omdat ze de sterke groei van het aantal aanvragen voor WW-uitkeringen niet meer aankon.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer