Gehandicapte mag werken onder minimumloon

1

Staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) kan aan de slag met een proef om werklozen met een handicap aan een baan te helpen, waarbij ze tijdelijk onder het minimumloon terecht kunnen komen.

Een meerderheid van de Tweede Kamer bleek donderdag tijdens een debat haar plannen aarzelend te steunen.

Klijnsma wil 2,5 jaar onderzoeken of mensen die in de bijstand zitten en eigenlijk in aanmerking komen voor een plek in een sociale werkplaats, beter geholpen zijn met loondispensatie. Dan betalen werkgevers alleen de productieve uren van de gehandicapte en krijgt deze werknemer voor de onrendabele uren een uitkering. Mensen die weinig verdienen en veel loonaanvulling nodig hebben met een uitkering, kunnen onder het minimumloon terechtkomen.

De staatssecretaris wil het loon van mensen die weinig zelfstandig verdienen, niet direct aanvullen tot het minimumloon. Zo hoopt zij de werknemers met een lichamelijke en/of geestelijke beperking te stimuleren om zich verder te ontwikkelen, opdat ze groeien in hun baan.

Vooral PvdA, GroenLinks en PVV vroegen Klijnsma om maatregelen om te voorkomen dat gemeenten gehandicapten in de bijstand langdurig als goedkope arbeidskrachten aan het werk gaan zetten. Maar PvdA-Kamerlid Hans Spekman liet zich met coalitiegenoten CDA en ChristenUnie overtuigen de staatssecretaris, die zei elk half jaar te zullen controleren op het verloop van de proef en of er geen sprake is van misbruik.

GroenLinks en de PVV twijfelden nog. De SP is tegen elke vorm van werken voor minder dan het minimumloon.
 

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

1 reactie

  1. Toen gemeenten zich deze zomer konden aanmelden voor een proef met het werken zonder minimumloon, was het wethouder Pastoor (PvdA Groningen) die dat meteen deed.

Reageer