Invoering SEPA uitgesteld tot 1 augustus

0

Het Europees Parlement is akkoord gegaan met uitstel van invoering van SEPA, de nieuwe regels voor betalingsverkeer. De voor 1 februari geplande invoering is uitgesteld tot 1 augustus 2014.

Het Europees Parlement wil banken en bedrijven meer tijd geven voor de overgang naar de nieuwe SEPA-standaarden voor overschrijvingen en automatische betalingen. Het Europees Parlement hoopt hiermee verstoringen van de betalingen als gevolg van onvoldoende aanpassing aan het nieuwe systeem te voorkomen.

Europees commissaris Michel Barnier (Interne markt) pleitte eerder deze maand al voor uitstel tot 1 augustus. Het Nationaal Forum SEPA-migratie (NFS) vond uitstel niet nodig, omdat volgens NFS migratie in Nederland al vergevorderd is.

Volgens gegevens van de Europese Centrale Bank echter voldeden in december 2013 ongeveer driekwart (74%) van alle overschrijvingen en slechts 41% van de incasso’s of domicilieringen aan de nieuwe SEPA-standaarden. 

Bron: Europees Parlement

 

 

Wat moeten bedrijven doen om aan de SEPA-vereisten te voldoen?

1. oude rekeningnummers moeten vervangen worden door IBAN-nummers.
Op ibanbicservice.nl zijn van alle Nederlandse rekeningnummers de IBAN- en BIC-code te vinden. Via de IBAN BIC MultiChecker worden ze omgezet.
2. incasso’s; er moeten extra gegevens op incasso’s komen te staan, namelijk:
• Incassant ID (ontvang je van de bank)
• Kenmerk incasso (zelf te bepalen, max. 35 tekens)
• IBAN debiteur
• Datum ondertekening
3. overschrijvingen; bij het overschrijven van geld verandert het volgende:
• Mededeling wordt uitgebreid van 44 naar 140 tekens
• Betalingskenmerk wordt 35 tekens en heet voortaan betalingsreferentie
• Bestandsformaat voor het aanleveren van bulktransacties wordt ISO 20022 XML

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer