Kabinet gaat strijd aan met tekort technici

0

Het kabinet begint samen met het bedrijfsleven een offensief om zoveel mogelijk mensen te verleiden in de technische sector te gaan of blijven werken. Met een reeks maatregelen moet een verwacht tekort aan technisch personeel worden verminderd of tegengegaan.

Dat staat in een brief die ministers Verhagen, Kamp en Van Bijsterveldt maandag naar de Tweede Kamer hebben gestuurd. Naar verwachting komt Nederland tot 2016 circa 170.000 technici zoals dakdekkers, storingsmonteurs en bankwerkers tekort.

Onlangs zei financieel directeur Peter Wennink van chipmachinefabrikant ASML nog dat Nederland onvoldoende interesse in de eigen maakindustrie heeft en mede daardoor veel te weinig technici opleidt. Onterecht slecht imago’

Een van de maatregelen is een bezoek van technici aan kinderen op 3500 basisscholen om hen te enthousiasmeren. “Techniek heeft vaak onterecht een slecht imago”, aldus Van Bijsterveldt. Door kinderen in contact te brengen met enthousiaste technici “kunnen ze zelf zien en horen wat een carrière in de techniek werkelijk inhoudt.”

Ook moet het techniekonderwijs beter en aantrekkelijker worden. Leerlingen van de mavo of havo krijgen de kans om praktijklessen te volgen naast hun reguliere opleiding. Ook komt er in het mbo meer ruimte voor techniekopleidingen. Dat gaat ten koste van opleidingen die leerlingen weinig kans op een baan bieden. Daarnaast krijgen scholen geld om de interesse van leerlingen in techniek te stimuleren.

Vasthouden

Het kabinet wil niet alleen nieuwe mensen de techniek inlokken, maar ook zorgen dat technici langer in de sector blijven werken. Nu volgen mensen wel een technische opleiding, maar gaan ze uiteindelijk niet in de techniek aan de slag. Ook zij-instromers moeten vaker voor techniek kiezen. Daarnaast moeten het onderwijs en het bedrijfsleven beter gaan samenwerken.

 

Van belang voor economie

Volgens minister Maxime Verhagen kan de economie niet zonder goed geschoolde vakkrachten. “Daarom moeten we alles op alles zetten om te zorgen dat ondernemers hun groeiplannen kunnen voortzetten. Dat levert inkomsten en banen op”, stelt hij.
Het plan van het kabinet is gemaakt in reactie op aanbevelingen van het bedrijfsleven, die zijn samengevat in een masterplan Bèta en Technologie. Hoeveel het kabinet precies uittrekt voor de stimulering is niet duidelijk, maar het gaat in elk geval om meer dan 90 miljoen euro.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer