Kabinet in geweer tegen regels seizoenarbeid

0

Nederland kan de grenzen sluiten voor seizoenarbeiders van buiten de Europese Unie als nieuwe Europese regels ons land niet bevallen.

Zo ziet Nederland graag dat een vergunning verplicht blijft voor seizoenwerk korter dan drie maanden.

Dat zei minister Gerd Leers voor Immigratie en Asiel donderdag in overleg met de Tweede Kamer. Nederland gaat proberen de regels die nu in Europa op tafel te liggen, nog aan te passen. Lukt dit niet, dan kan Nederland als laatste optie nog besluiten geen seizoenarbeiders van buiten de EU meer toe te laten. EU-landen gaan zelf over het aantal arbeidsmigranten dat ze de grens over laten komen.

Het kabinet wil verder de seizoenwerkzaamheden beperken tot hoogstens 24 weken om aanspraak door de arbeiders op sociale voorzieningen te voorkomen. Om die reden zou een seizoenarbeider ook maar toestemming mogen krijgen om een keer te komen werken en niet drie jaar achter elkaar.

SP en PVV zitten helemaal niet te wachten op de Europese regels, maar zover wil het kabinet niet gaan. Minister Henk Kamp (Sociale Zaken) noemde seizoenarbeiders van buiten de EU voor Nederland een non-issue omdat het er maar weinig zijn (vijftig tot 150 per jaar), maar Zuid-Europese landen hebben er wel mee te stellen. Om uitbuiting en slechte werkomstandigheden tegen te gaan zijn de Europese regels voor deze landen wel nodig.

Een meerderheid van de Kamer kon zich vinden in het voorstel mee te blijven praten over de nieuwe regels.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer