Kamp wil tuinders en kwekers niet ontzien

1

Minister Henk Kamp (Sociale Zaken) is niet van plan zijn strengere beleid bij het afgeven van werkvergunningen voor bijvoorbeeld Roemeense seizoensarbeiders af te zwakken.

Dat heeft de VVD-bewindsman dinsdag duidelijk gemaakt.

De drie werkgeversorganisaties VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO-Nederland hadden aangedrongen op een minder streng beleid, vooral voor de land- en tuinbouw. Regeringspartijen VVD en CDA hadden met de ChristenUnie Kamp ertoe opgeroepen tuinders eenmalig te ontzien, als die plotseling met hun oogst in problemen komen door een gebrek aan seizoensarbeiders.

De Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO) zet nu een kort geding tegen de minister door, omdat vooral boom- en aardbeienkwekers in West-Brabant door zijn beleid acuut in problemen zouden komen. Zij maken al jaren gebruik van een vaste groep van ongeveer tweeduizend Roemenen. Telkens zou weer blijken dat in Nederland onvoldoende geschikte mensen te vinden zijn voor dat werk.

Volgens Kamp zijn er genoeg mensen om het werk in de land- en tuinbouw te doen, zoals werklozen met een uitkering, Polen en andere Oost-Europeanen die hier al zijn. De minister wil dat uitkeringsinstituut UWV vanaf 1 juli alleen nog in uitzonderingsgevallen werkvergunningen verstrekt.

LTO-beleidsspecialist Gerard van de Grind stelt dat de kwekers nu al te maken hebben met het strenge nieuwe beleid. Een UWV-woordvoerder sprak dat tegen. Alleen nieuw zou zijn dat een aantal uitzendbureaus heeft aangegeven Nederlanders en Polen te kunnen leveren voor het seizoenswerk.

Volgens Van de Grind kunnen uitzendbureaus in de praktijk echter vaak niet voldoende krachten leveren. In zijn ogen worden nu ten onrechte eisen gesteld, omdat de land- en tuinbouw ‘opeens een maatschappelijk probleem moet meehelpen oplossen’ door werk te bieden aan werklozen.

De LTO’er wees erop dat jaarlijks ongeveer 120.000 tijdelijke krachten voor het seizoenswerk nodig zijn. ‘Slechts 2 tot 3 procent van de vacatures wordt nu opgevuld door Roemenen en Bulgaren.’ In 2010 verstrekte het UWV 2734 werkvergunningen voor Roemenen en 866 voor Bulgaren.

Dat 97 procent van het seizoenswerk zonder werkvergunningen wordt gedaan, laat volgens Kamp juist zien dat het wel mogelijk is gebruik te maken van ‘normaal’ personeelsaanbod.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

1 reactie

Reageer