Loondoorbetaling rond de feestdagen

0

Nicoline, intercedente bij uitzendbureau Flexi-bel, heeft de planning van
de werkzaamheden van haar klanten rondom de komende feestdagen binnengekregen.
Een aantal van haar flexkrachten moet dan werken; een aantal anderen is vrij.
Nicoline heeft vragen van haar flexkrachten gekregen over percentages tijdens
het werken en het niet- werken en over wat de flexkrachten dan uitbetaald
krijgen.

Ze vraagt bij haar vestigingsmanager na wat nu precies wordt uitbetaald als een flexkracht rondom de feestdagen niet werkt. Haar vestigingsmanager legt haar uit dat Flexi-bel heeft gekozen voor loondoorbetaling tijdens de feestdagen (optie 1). De flexkrachten die rond de feestdagen werken en op de desbetreffende feestdag(en) vrij zijn, krijgen van de uitzendorganisatie tijdens de feestdagen hun normale uren doorbetaald. Voorwaarde is wel dat ze écht rond de feestdagen werken. Deze keuze heeft Flexi-bel vorig jaar gemaakt. In de cao is bepaald dat uitzendorganisaties hiervoor kunnen kiezen, maar dan wel telkens voor een kalenderjaar.

Een uitzendorganisatie kan er ook voor kiezen om voor de flexkracht elke week bovenop het salaris een percentage feestdagencompensatie te reserveren. Op het moment dat er een feestdag is, krijgt de uitzendkracht datgene dat hij op dat moment ‘gespaard’ heeft uitbetaald. Het kan dan echter wel gebeuren dat iemand nog niet voldoende heeft ‘gespaard’. In dat geval krijgt hij of zij datgene wat in zijn ‘spaarpotje’ staat gereserveerd (optie 2).

Beide systemen worden in uitzendland gebruikt. Beide systemen zijn ook gewoon goed; het is maar net waar de desbetreffende uitzendorganisatie voor kiest. Maar wat gebeurt er nu als een flexkracht tijdens een van die feestdagen moet werken? Die uitzendkracht krijgt zijn gewerkte uren met het daarvoor geldende extra percentage, dat geldt bij de inlener of de cao voor uitzendkrachten. Dankzij de uitleg van haar vestigingsmanager is alles een stuk duidelijker voor Nicoline. Met de opgedane kennis kan ze elke vraag beantwoorden die haar flexkrachten aan haar stellen over dit onderwerp.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer