Nederland telt ruim 3 miljoen flexwerkers

0

Het aantal flexwerkers is in 15 jaar met drie kwart gegroeid. In 2018 waren er ruim 3 miljoen flexwerkers in Nederland. Er zijn meer dan een miljoen zzp’ers en 10% van alle flexwerkers zijn uitzendkrachten.

Dat blijkt uit cijfers van het CBS en TNO die de omvang van flexwerk in Nederland in kaart hebben gebracht.

In 2018 waren er ruim 3 miljoen flexwerkers (tussen de 15 tot en 75 jaar) in Nederland. Het aantal flexibele werknemers is de afgelopen vijftien jaar toegenomen van 1,1 miljoen naar bijna 2 miljoen. Het aantal zzp’ers groeide van ruim 630.000 in 2003 naar 1,1 miljoen in 2018.

Tot de flexwerkers rekenen het CBS en TNO alle zzp’ers en werkenden die geen vast contract hebben of een contract hebben met variabele uren. Ook werknemers met een tijdelijk contract met uitzicht op een vast contract zijn flexwerkers.

Uitzendkrachten

In 2018 waren er 289.000 uitzendkrachten. Daarmee zijn de uitzendkrachten goed voor 10% van het totale aantal flexwerkers. Een behoorlijke groei ten opzichte van 15 jaar geleden. Ter vergelijking; in 2013 waren er 185.000 uitzendkrachten in Nederland.

Zzp’ers en oproepkrachten

De meest voorkomende flexvorm is de zzp-eigen arbeid (864.000), 28% van de totale flexschil. Daarnaast volgen de oproep-/invalkrachten (539.000), 18% van de flexschil. Het aantal oproepkrachten is daarmee in 15 jaar ruim verdubbeld.
De flexvormen die ten opzichte van vijftien jaar geleden naar verhouding het meest zijn toegenomen, zijn de werknemers met een vast contract zonder vaste uren, de tijdelijke werknemers zonder vaste uren en dus de oproepkrachten.
Het afgelopen jaar groeide het aantal tijdelijke werknemers met uitzicht op een vast contract het meest (12%).

Keukenhulp

Er zijn verschillende beroepsgroepen waar hoofdzakelijk flexkrachten werken. In de top vijf van beroepsgroepen met de meeste oproepkrachten staan vooral beroepen waarvoor weinig opleiding is vereist, zoals keukenhulp, kassamedewerker of vakkenvuller. Ruim 70% van de keukenhulpen is flexwerker. Dit zijn vooral oproepkrachten, ruim 40% van de keukenhulpen heeft een oproepcontract. Ook achter de bar en de kassa wordt veel gebruikgemaakt van flexwerkers (respectievelijk 68% en 63%), en dan vooral van oproepkrachten. Een derde van het barpersoneel is oproepkracht, bij kassamedewerkers is dat iets minder, 3 op de 10.

De zzp’er-eigen arbeid is oververtegenwoordigd in de creatieve beroepen als auteur en taalkundige en uitvoerend kunstenaar. Van de auteurs en taalkundigen is 66% zzp’er-eigen arbeid.

Jonge flexwerkers

Oproepkrachten zijn logischerwijs de jongste flexwerkers; de gemiddelde leeftijd is 27 jaar. Bij uitzendkrachten en tijdelijke werknemers met uitzicht op vast ligt de gemiddelde leeftijd met 37 jaar en 34 jaar een stuk hoger. Zzp’ers behoren juist vaker tot de oudere leeftijdsgroepen, 59% is 45 jaar of ouder.

Bronnen: CBS/TNO

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer