Opdrachtportefeuille zzp’ers weer goed gevuld

0

In de tweede helft van 2013 is het aantal opdrachten voor zzp’ers weer gestegen. Een vollere orderportefeuille is ook goed voor het gemoed. De meeste hoogopgeleide zzp’ers (71%) zijn sowieso gelukkiger als zelfstandige dan voorheen in een vast dienstverband.

Dat blijkt uit het halfjaarlijks onderzoek van Interimpuls, dat bemiddelt tussen hoogopgeleide zzp-ers en opdrachtgevers.

Interim Markt Index
Volgens Interimpuls kwam de Interim Markt Index (indicatie van de omzetontwikkeling) uit op 55,9 punten in vergelijking met 50,2 punten in de eerste helft van 2013. Dit is de hoogste stand sinds 2010. De gemiddelde uurtarieven van zelfstandige interim professionals (zip’ers) zijn het afgelopen half jaar licht gestegen naar € 90,80 euro (exclusief btw). Voor 2014 verwachten de zzp-ers dat de markt zowel qua aantal opdrachten als tarief een minimale daling zal doormaken.

Eigen netwerk versus intermediair
Uit het recente onderzoek van Interimpuls blijkt verder dat het eigen netwerk voor de interim professional de belangrijkste methode blijft om opdrachten te verkrijgen: 77 % van de opdrachten komt via het eigen netwerk. De intermediairs zijn goed voor 22% van de opdrachten voor de zip-ers. Een interim professional die via zijn netwerk zijn opdrachten regelt, verdient gemiddeld € 13,22 meer.

Zzp’er is gelukkiger
Nog een conclusie uit het onderzoek; de hoger opgeleide zzp-er is gelukkiger als zelfstandige dan voorheen in een vast dienstverband. 71% van deze zzp-ers geeft dit aan. Gemiddeld waarderen de zzp-ers het werkend bestaan als zelfstandige met het cijfer 7,6. Daarbij geldt dat hoe voller de opdrachtenportefeuille hoe gelukkiger hij is.

Bron: Interimpuls

Lees ook:

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer