Polen spekken de Nederlandse schatkist

0

Polen die in Nederland werken blijken goed voor de economie en de schatkist, zo meldt een rapport van de ING dat gisteren werd gepresenteerd.

Polen leveren een bijdrage aan de economische groei van 0,3 procentpunt, oftewel 1,8 miljard euro. Ook leveren zij gezamenlijk gedurende hun hele verblijfsduur de schatkist 1,2 miljard euro op. Dat blijkt uit onderzoek, dat woensdagmiddag in Amsterdam is gepresenteerd op een bijeenkomst van het Nederlands-Pools Centrum voor Handelsbevordering. Het rapport is opgesteld door onder andere Rob Ruhl, econoom bij ING Bank. Het is gebaseerd op bestaande studies.

24.000 euro 
Een Poolse arbeidsimmigrant die hier langere tijd blijft, levert de schatkist ruim 24.000 euro op, zo heeft het onderzoeksbureau SEO eerder becijferd, aldus Ruhl. Voor een kort verblijf is dat 1900 euro.

Slechts in beperkte mate verdringing 
De komst van Polen levert op de arbeidsmarkt slechts in beperkte mate verdringing op. Vooral als het economisch slecht gaat, kunnen arbeidsmigranten tijdelijk Nederlandse werknemers verdringen en de lonen onder druk zetten.

Extra banen 
De komst van Poolse werknemers kan in groeisectoren tot extra banen leiden. Zij vervullen vaak lager betaalde functies en doordat daarvoor mensen beschikbaar zijn, kunnen meer hogere functies ontstaan, die vaak door Nederlanders worden bekleed.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer